poniedziałek, 18 lutego 2013

Mus czekoladowy na płatkach z czekolady


Przepis ten został nagrodzony w Walentynkowym konkursie w serwisie kulinarni.pl.





Mus czekoladowy można zrobić na wiele sposobów. Przepis, który dziś polecamy jest naszym ulubionym. Mus po prostu rozpływa się w ustach, jest puszysty i pyszny, a do tego bardzo prosty do zrobienia.

***


Składniki (dla 6 osób)

Na mus:
200g gorzkiej czekolady
6 jajek

Na czekoladowe płatki:
100g mlecznej czekolady 



Wykonanie

Mus: 
 Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. W międzyczasie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Przelać rozstąpioną czekoladę do miski, dodać żółtka i dobrze wymieszać. Następnie, 1/3 piany dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Powtórzyć tę czynność dwukrotnie z resztą piany. Gotowy mus czekoladowy wstawić do lodówki na trzy godziny.

Czekoladowe płatki:  
Utemperować czekoladę (o temperowaniu czekolady możecie przeczytać tutaj) Na papierze do pieczenia umieścić pierścienie ze stali do formowania potraw. Za pomocą pędzelka wyłożyć cienką warstwę czekolady w środku pierścienia tak by uformować czekoladowe płatki w kształcie kółka. Zdjąć pierścień i pozostawić płatki na 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Następnie wstawić je do lodówki i wyjąć tuż przed podaniem.

Na talerzu najpierw położyć łyżkę musu czekoladowego, następnie czekoladowy płatek. Zrobić tak jeszcze jedno piętro, kończąc musem. Z czekolady mlecznej można również uformować inne rzeczy, tu na zdjęciach widzimy czekoladowe serduszko. 

Smacznego!












2 komentarze:

  1. Rewelacyjne zdjęcia czekoladowe. Pod mój smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sataram się wykonać jak najbardziej ciekawe zdjecia by zachęcić do skorzystania z przepisu. Zdjęcie jest bardzo ważnym elementem. Ciesze się, że Ci się podoba.

      Usuń