Przepis ten został nagrodzony w Walentynkowym konkursie w serwisie kulinarni.pl.
***
Składniki (dla 6
osób)
Na mus:
200g gorzkiej
czekolady
6 jajek
Na czekoladowe płatki:
Na czekoladowe płatki:
100g mlecznej
czekolady
Wykonanie
Wykonanie
Mus:
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. W międzyczasie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Przelać rozstąpioną czekoladę do miski, dodać żółtka i dobrze wymieszać. Następnie, 1/3 piany dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Powtórzyć tę czynność dwukrotnie z resztą piany. Gotowy mus czekoladowy wstawić do lodówki na trzy godziny.
Czekoladowe płatki:
Utemperować czekoladę (o temperowaniu czekolady możecie przeczytać tutaj) Na papierze do pieczenia umieścić pierścienie ze stali do formowania potraw. Za pomocą pędzelka wyłożyć cienką warstwę czekolady w środku pierścienia tak by uformować czekoladowe płatki w kształcie kółka. Zdjąć pierścień i pozostawić płatki na 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Następnie wstawić je do lodówki i wyjąć tuż przed podaniem.
Na talerzu najpierw położyć łyżkę musu czekoladowego, następnie czekoladowy
płatek. Zrobić tak jeszcze jedno piętro, kończąc musem. Z czekolady mlecznej można
również uformować inne rzeczy, tu na zdjęciach widzimy czekoladowe serduszko.
Smacznego!
Smacznego!
Rewelacyjne zdjęcia czekoladowe. Pod mój smak.
OdpowiedzUsuńSataram się wykonać jak najbardziej ciekawe zdjecia by zachęcić do skorzystania z przepisu. Zdjęcie jest bardzo ważnym elementem. Ciesze się, że Ci się podoba.
Usuń