środa, 27 lutego 2013

Financiers czyli francuskie ciasteczka migdałowe


 

  


Pyszne ciasteczka migdałowe, które odkryłam we Francji. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Zazwyczaj podaje je z kawą lub herbatą albo zjadam kilka na śniadanie. Aby było troszkę bardziej kolorowo, do ciasta można dodać barwniki spożywcze.

  

***


Składniki

200g masła
200g cukru pudru
80g mąki
80g drobno zmielonych migdałów
6 białek 



Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C.  

W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu.

Białka lekko rozbełtać a następnie mieszając dodać cukier puder, zmielone migdały i mąkę. Na koniec wlać masło i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać masę do silikonowych foremek i piec minimum 15 minut.

1 komentarz:

  1. Fajnie wyglądają te Twoje francuskie ciasteczka migdałowe i na pewno smakują.

    OdpowiedzUsuń