Syrop z Liège (sirop de Liège) to rodzaj melasy produkowanej głównie w Pays de Herve, we
wschodniej prowincji Liège w Belgii. Syrop powstaje z gotowania soku jabłek i
gruszek. Po kilku godzinach gotowania otrzymuje się ciemnobrązową, nieco
przezroczystą pastę. Syrop jest bardzo słodki i wyśmienicie pasuje do potraw mięsnych.
***
Składniki (dla 2 osób)
Na kotlety:
400g kotletów cielęcych
ułka tarta
mąka
jajko
sól
pieprz
Na sos:
2 łyżki syropu z Liège
2 małe cebule
4 gałązki świeżego tymianek
50ml wody
sól
pieprz
Wykonanie
Wykonanie
Kotlety:
Jajko energicznie roztrzepać. Kotlety posolić i popieprzyć według uznania. Zanurzyć kotlety w jajku i następnie obtoczyć je w mące. Ponownie zanurzyć kotlety w jajku i tym razem obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej kotlety z obu stron na złoty kolor.
Sos:
Cebule obrać i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła i poddusić cebule przez 2-3 minuty. Dodać gałązki tymianku, posolić i popieprzyć. Syrop z Liège wymieszać z wodą i dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Tak przygotowane kotlety my najbardziej lubimy podawać z ziemniakami oprószonymi koperkiem.
Fajny obiad.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu :)
OdpowiedzUsuńBulety w słodkim sosie są genialne. Gdyby ktoś posiadał namiar na Syrop De Liege w Polsce to proszę o kontakt.
OdpowiedzUsuńTez bardzo lubimy.
Usuń