środa, 20 lutego 2013

Kotlety cielęce z sosem z syropu z Liège




Syrop z Liège (sirop de Liège) to rodzaj melasy produkowanej głównie w Pays de Herve, we wschodniej prowincji Liège w Belgii. Syrop powstaje z gotowania soku jabłek i gruszek. Po kilku godzinach gotowania otrzymuje się ciemnobrązową, nieco przezroczystą pastę. Syrop jest bardzo słodki i wyśmienicie pasuje do potraw mięsnych. 


***


Składniki (dla 2 osób) 

Na kotlety:
400g kotletów cielęcych
ułka tarta
mąka
jajko
sól
pieprz

Na sos:
2 łyżki syropu z Liège 
2 małe cebule
4 gałązki świeżego tymianek
50ml wody
sól
pieprz 



Wykonanie

Kotlety:
Jajko energicznie roztrzepać. Kotlety posolić i popieprzyć według uznania. Zanurzyć kotlety w jajku i następnie obtoczyć je w mące. Ponownie zanurzyć kotlety w jajku i tym razem obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej kotlety z obu stron na złoty kolor.

Sos: 
Cebule obrać i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła i poddusić  cebule przez 2-3 minuty. Dodać gałązki tymianku, posolić i popieprzyć. Syrop z Liège wymieszać z wodą i dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez 20 minut.


Tak przygotowane kotlety my najbardziej lubimy podawać z ziemniakami oprószonymi koperkiem.




4 komentarze:

  1. Dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. marcin.lan@interia.pl24 marca 2013 16:21

    Bulety w słodkim sosie są genialne. Gdyby ktoś posiadał namiar na Syrop De Liege w Polsce to proszę o kontakt.

    OdpowiedzUsuń