poniedziałek, 18 lutego 2013

Piersi kurczaka z sosem pieczarkowym



Dziś proponujemy piersi kurczaka z sosem pieczarkowym.
 

*** 

 

Składniki (dla 2 osób) 

350g piersi kurczaka
250g świeżych pieczarek
1 mała cebula
200 ml gęstej śmietany
sól i pieprz


 
Wykonanie

Piersi kurczaka pokroić na dwa, trzy kawałki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy i usmażyć    kurczaka. Pod koniec smażenia, dodać sól, pieprz i przyprawę do kurczaka.
W międzyczasie podgrzać w rondelku jedną łyżeczkę masła z odrobiną oliwy. Dodać cieńko pokrojoną cebulę i drobno pokrojone pieczarki. Od razu posolić i popieprzyć (dzięki temu pieczarki stracą wodę i będę się szybciej gotowały). Po 10 minutach, dodać śmietanę i wszystko delikatnie wymieszać. Gotować przez moment na małym ogniu.

Tak przygotowane piersi kurczaka z sosem pieczarkowym można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem... Na zdjęciach  wersja  z sałatą.

Smacznego!  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz