Brioche to francuskie
ciasto drożdżowe z masłem. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i lekko kruszące
się. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Można je jeść bez niczego, ale wyśmienicie
smakuje z dżemem.
Brioche można upiec
w różnych formach i wielkościach, bez dodatków lub z cukrem perlistym albo kawałkami czekolady.
Polecam, bo
ciasto jest bardzo smaczne.
***
Składniki
250g mąki
170g masła250g mąki
10g świeżych drożdży
2 łyżki mleka
60g cukru
4 jajka
1 łyżeczka soli
bułka tarta (do posypania formy)
cukier perlisty
Wykonanie
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać trzy jajka, mleko i miksować na średnich obrotach przez 2 - 3 minuty. Jak ciasto zacznie
robić się coraz bardziej gęste i gładkie, dodać miękkie masło (masło powinno
mieć temperaturę pokojową). Wszystko zmiksować na średnich obrotach aż ciasto
będzie elastyczne. Tak wyrobione ciasto należy przełożyć do miski,
przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć 2 godziny do wyrośnięcia (ciasto ma
wyrastać w temperaturze pokojowej).
Po tym czasie ciasto pokroić na 8 równych części i z każdej z nich uformować kulki. Poukładać kulki w prostokątnej formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Zostało nam trochę ciasta, dlatego dodaliśmy do niego kawałki mlecznej czekolady i wyłożyliśmy do indywidualnej foremki.
Tak przygotowane ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do
ponownego wyrośnięcia na kolejne trzy godziny (tym razem w ciepłe miejsce).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210°C.
Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem perlistym i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w 170°C.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210°C.
Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem perlistym i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w 170°C.
Hm wyglada ciekawie :)
OdpowiedzUsuńA smakuje jeszcze lepiej :)
UsuńDzięki. Bradzo fajny i prosty przepis i smakuje wyśmienicie.Pozdrawiam. Marta
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale - takie mięciutkie i delikatne :)
OdpowiedzUsuńNawet po kilku dniach jest dosc miekkie
OdpowiedzUsuń