sobota, 23 lutego 2013

Brioche czyli francuskie ciasto drożdżowe



Brioche to francuskie ciasto drożdżowe z masłem. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i lekko kruszące się. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Można je jeść bez niczego, ale wyśmienicie smakuje z dżemem.

Brioche można upiec w różnych formach i wielkościach, bez dodatków lub z cukrem perlistym albo kawałkami czekolady.

Polecam, bo ciasto jest bardzo smaczne.


***



Składniki 

250g mąki
170g masła
10g świeżych drożdży
2 łyżki mleka
60g cukru
4 jajka
1 łyżeczka soli
bułka tarta (do posypania formy)
cukier perlisty 



Wykonanie

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać trzy jajka, mleko i miksować na średnich obrotach przez 2 - 3 minuty. Jak ciasto zacznie robić się coraz bardziej gęste i gładkie, dodać miękkie masło (masło powinno mieć temperaturę pokojową). Wszystko zmiksować na średnich obrotach aż ciasto będzie elastyczne. Tak wyrobione ciasto należy przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć 2 godziny do wyrośnięcia (ciasto ma wyrastać w temperaturze pokojowej).

Po tym czasie ciasto pokroić na 8 równych części i z każdej z nich uformować kulki. Poukładać kulki w prostokątnej formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. 



Zostało nam trochę ciasta, dlatego dodaliśmy do niego kawałki mlecznej czekolady i wyłożyliśmy do indywidualnej foremki.




Tak przygotowane ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne trzy godziny (tym razem w ciepłe miejsce).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 210°C.

Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem perlistym i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w 170°C.






 

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki. Bradzo fajny i prosty przepis i smakuje wyśmienicie.Pozdrawiam. Marta

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale - takie mięciutkie i delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet po kilku dniach jest dosc miekkie

    OdpowiedzUsuń