czwartek, 14 lutego 2013

Lumaconi rigati z sosem bolońskim



Lumaconi rigati to dużej wielkości makaron, który ze względu na rozmiar i kształt świetnie nadaje się do nadziewania. Dziś proponuję nadzienie bolońskie.



***


Składniki 

300g lumaconi rigati
500g mięsa mielonego
4 pomidory
4 łyżki purée pomidorowego
1 ząbek czosnku
mozzarella
sól, pieprz
bazylia
oregano




Wykonanie

Pokroić drobno cebulę i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodać mięso, wymieszać i smażyć przez około 5 minut.  

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa razem z czterema łyżkami purée pomidorowego. Całość posolić i popieprzyć do smaku, dorzucić bazylię, oregano, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko wymieszać i gotować przez 15 minut na małym ogniu. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C

W międzyczasie w osolonej wodzie w dodatkiem oliwy, ugotować makaron al dente. Następnie farszem nadziewać makaron i układać go w naczyniu żaroodpornym. Wszystko posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku przez ok. 10 minut, aż ser się stopi.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Piękna aranżacja i smaczne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kolacje z meżem :)
      A danie bardzo dobre.
      Pozdrawiam

      Usuń