Lumaconi rigati
to dużej wielkości makaron, który ze względu na
rozmiar i kształt świetnie nadaje się do nadziewania. Dziś proponuję nadzienie
bolońskie.
***
Składniki
300g lumaconi rigati
500g mięsa
mielonego
4 pomidory
4 łyżki purée
pomidorowego
1 ząbek czosnku
mozzarella
sól, pieprz
bazylia
oregano
Wykonanie
Pokroić drobno cebulę i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodać mięso, wymieszać i smażyć przez około 5 minut.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa razem z czterema łyżkami purée pomidorowego. Całość posolić i popieprzyć do smaku, dorzucić bazylię, oregano, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko wymieszać i gotować przez 15 minut na małym ogniu.
Pokroić drobno cebulę i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodać mięso, wymieszać i smażyć przez około 5 minut.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa razem z czterema łyżkami purée pomidorowego. Całość posolić i popieprzyć do smaku, dorzucić bazylię, oregano, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko wymieszać i gotować przez 15 minut na małym ogniu.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C.
W międzyczasie w osolonej wodzie w dodatkiem oliwy, ugotować makaron al dente. Następnie farszem nadziewać makaron i układać go w naczyniu żaroodpornym. Wszystko posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku przez ok. 10 minut, aż ser się stopi.
Przepięknie to wygląda :]
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam.
UsuńPiękna aranżacja i smaczne danie.
OdpowiedzUsuńTo kolacje z meżem :)
UsuńA danie bardzo dobre.
Pozdrawiam