Składniki (na 40 kuleczek)
200g masy marcepanowej
200g masy marcepanowej
250g mlecznej kuwertury
Wykonanie
Wykonanie
Uformować średniej wielkości kuleczki z marcepanu (przepis na marcepan znajdziecie tutaj). My użyliśmy marcepanu zwykłego i marcepanu z aromatem wiśniowym.
Utemperować
czekoladę (o temperowaniu czekolady możecie przeczytać tutaj).
Każdą kuleczkę położyć na specjalny widelec do pralinek (jeśli nie macie takiego widelca użyjcie zwykłego), zanurzyć w rozstopionej czekoladzie i następnie umieścić na papierze do pieczenia. Oblane kuleczki pozostawić w temperaturze pokojowej na 10 - 15 minut. Po tym czasie można je wstawić do lodówki. Zanim czekolada zastygnie, możecie udekorować kuleczki - posypać je pyłkiem spożywczym, wiórkami kokosowymi...
Każdą kuleczkę położyć na specjalny widelec do pralinek (jeśli nie macie takiego widelca użyjcie zwykłego), zanurzyć w rozstopionej czekoladzie i następnie umieścić na papierze do pieczenia. Oblane kuleczki pozostawić w temperaturze pokojowej na 10 - 15 minut. Po tym czasie można je wstawić do lodówki. Zanim czekolada zastygnie, możecie udekorować kuleczki - posypać je pyłkiem spożywczym, wiórkami kokosowymi...
Smacznego!
Małe pyszności :) Pewnie znikają w zastraszającym tempie...
OdpowiedzUsuńZnikaja bardzo szybko.... Jestem uzalezniona od marcepanu i czekolady :)
Usuń