poniedziałek, 25 lutego 2013

Kuleczki marcepanowe w czekoladzie




Składniki (na 40 kuleczek) 

200g masy marcepanowej
250g mlecznej kuwertury 



Wykonanie

Uformować średniej wielkości kuleczki z marcepanu (przepis na marcepan znajdziecie tutaj). My użyliśmy marcepanu zwykłego i marcepanu z aromatem wiśniowym.
Utemperować czekoladę (o temperowaniu czekolady możecie przeczytać tutaj). 

Każdą kuleczkę położyć na specjalny widelec do pralinek (jeśli nie macie takiego widelca użyjcie zwykłego), zanurzyć w rozstopionej czekoladzie i następnie umieścić na papierze do pieczenia. Oblane kuleczki  pozostawić w temperaturze pokojowej na 10 - 15 minut. Po tym czasie można je wstawić do lodówki. Zanim czekolada zastygnie, możecie udekorować kuleczki - posypać je pyłkiem spożywczym, wiórkami kokosowymi...


Smacznego!

 




2 komentarze:

  1. Małe pyszności :) Pewnie znikają w zastraszającym tempie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znikaja bardzo szybko.... Jestem uzalezniona od marcepanu i czekolady :)

      Usuń