sobota, 16 lutego 2013

Jajka w koszulkach


Uwielbiamy jajka, ale mieliśmy już trochę dość jajecznic, jajek na twardo... Postanawiliśmy więc podjąć się niełatwego zadania i przyrządzić jajka w koszulkach. Do zrobienie takich jajek potrzeba skupienia i wprawy. Polecam jednak, bo jajka są przepyszne.

 

***



Składniki

bardzo swieże jajka
ocet 



Wykonanie

Do garnka z wodą dodać łyżkę octu i zagotować.

W międzyczasiedelikatnie rozbić jajka i każde jajko przelać do oddzielnej szklanki.  Gdy woda się zagotuje, skręcić ogień tak, by woda wciąż się gotowała, ale bardzo delikatnie, a nie gwałtownie. Następnie delikatnie wlać osobno każde jajko do wody, najpierw białko a następnie żółtko, które powinno się znaleźć  na środku białka. Jak tylko jajko wpadnie do wody, od razu delikatnie zagarnąć białko do środka dwoma łyżkami tak, aby uformować „kieszeń” i aby żółtko było w środku tej „kieszeni”. Gotować 3 minuty. Wyłowić jajko za pomocą dużej łyżki lub chochelki. 

Jeśli białko na gotowym jaju jest lekko poszarpane lub niekształtne, można je delikatnie przyciąć nożem.

1 komentarz: