Uwielbiamy jajka, ale mieliśmy już trochę dość jajecznic,
jajek na twardo... Postanawiliśmy więc podjąć się niełatwego zadania i
przyrządzić jajka w koszulkach. Do zrobienie takich jajek potrzeba
skupienia i wprawy. Polecam jednak, bo jajka są przepyszne.
***
Składniki
bardzo swieże jajka
ocet
Wykonanie
Do garnka z wodą dodać łyżkę octu i zagotować.
W międzyczasiedelikatnie rozbić jajka i każde jajko przelać do oddzielnej szklanki. Gdy woda się zagotuje, skręcić ogień tak, by woda wciąż się gotowała, ale bardzo delikatnie, a nie gwałtownie. Następnie delikatnie wlać osobno każde jajko do wody, najpierw białko a następnie żółtko, które powinno się znaleźć na środku białka. Jak tylko jajko wpadnie do wody, od razu delikatnie zagarnąć białko do środka dwoma łyżkami tak, aby uformować „kieszeń” i aby żółtko było w środku tej „kieszeni”. Gotować 3 minuty. Wyłowić jajko za pomocą dużej łyżki lub chochelki.
Jeśli białko na gotowym jaju jest lekko poszarpane lub niekształtne, można je delikatnie przyciąć nożem.
Wykonanie
Do garnka z wodą dodać łyżkę octu i zagotować.
W międzyczasiedelikatnie rozbić jajka i każde jajko przelać do oddzielnej szklanki. Gdy woda się zagotuje, skręcić ogień tak, by woda wciąż się gotowała, ale bardzo delikatnie, a nie gwałtownie. Następnie delikatnie wlać osobno każde jajko do wody, najpierw białko a następnie żółtko, które powinno się znaleźć na środku białka. Jak tylko jajko wpadnie do wody, od razu delikatnie zagarnąć białko do środka dwoma łyżkami tak, aby uformować „kieszeń” i aby żółtko było w środku tej „kieszeni”. Gotować 3 minuty. Wyłowić jajko za pomocą dużej łyżki lub chochelki.
Jeśli białko na gotowym jaju jest lekko poszarpane lub niekształtne, można je delikatnie przyciąć nożem.
Smaczny obiad.
OdpowiedzUsuń