Co roku we Francji, 2 lutego, ma miejsce święto
naleśników, tzw. La Chandeleur. Tego dnia grzechem jest nie zjedzenie choć jednego naleśnika.
Ja w tym roku zdecydowałam się na wersję słoną.
***
Składniki
Na naleśniki (na 8 sztuk):
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna lub zwykła woda
Na farsz:
500 g mielonej wołowiny
1 cebula
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
4 pomidory
4 łyżki purée pomidorowego
1 ząbek czosnku
mozzarella
sól, pieprz
Wykonanie
Naleśniki:
Mąkę
przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Wszystko dokładnie zmiksować. Przed samym
smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią
konsystencję ciasta. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć z dwóch
stron na patelni na niewielkiej ilości oleju lub smalcu.
Farsz:
Pokroić drobno cebule i podsmażyć na
patelni na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodać mięso i podsmażyć przez około 5
minut. Dodać kukurydzę, fasolę,
pokrojone w kostkę pomidory bez skórki oraz 4 łyżki purée pomidorowego. Na
samym końcu dodać sól i pieprz a także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Całość wymieszać i gotować przez 15 minut na małym ogniu.
Następnie farszem posmarować naleśnik i zwinąć
je w rulonik.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startą mozzarellą i zapiekać
w piekarniku przez ok. 10 minut, aż ser się stopi.
Na naleśniki (na 8 sztuk):
Wykonanie
Naleśniki:
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Wszystko dokładnie zmiksować. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć z dwóch stron na patelni na niewielkiej ilości oleju lub smalcu.
Farsz:
Pokroić drobno cebule i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodać mięso i podsmażyć przez około 5 minut. Dodać kukurydzę, fasolę, pokrojone w kostkę pomidory bez skórki oraz 4 łyżki purée pomidorowego. Na samym końcu dodać sól i pieprz a także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość wymieszać i gotować przez 15 minut na małym ogniu.
Następnie farszem posmarować naleśnik i zwinąć je w rulonik.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku przez ok. 10 minut, aż ser się stopi.
Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńDziekuję. Zapraszam do jego wypróbowania.
UsuńPozdrawiam
Lubię naleśniki, więc Twoje też by mi smakowały.
OdpowiedzUsuń