środa, 13 lutego 2013

Zapiekane naleśniki po meksykańsku


 

Co roku we Francji, 2 lutego, ma miejsce święto naleśników, tzw. La Chandeleur. Tego dnia grzechem jest nie zjedzenie choć jednego naleśnika. Ja w tym roku zdecydowałam się na wersję słoną. 

 

***



Składniki

Na naleśniki (na 8 sztuk):
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna lub zwykła woda

Na farsz:
500 g mielonej wołowiny
1 cebula
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
4 pomidory
4 łyżki purée pomidorowego
1 ząbek czosnku
mozzarella
sól, pieprz 



Wykonanie

Naleśniki: 
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Wszystko dokładnie zmiksować. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć z dwóch stron na patelni na niewielkiej ilości oleju lub smalcu.

Farsz: 
Pokroić drobno cebule i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodać mięso i podsmażyć przez około 5 minut. Dodać kukurydzę, fasolę, pokrojone w kostkę pomidory bez skórki oraz 4 łyżki purée pomidorowego. Na samym końcu dodać sól i pieprz a także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość wymieszać i gotować przez 15 minut na małym ogniu. 

Następnie farszem posmarować naleśnik i zwinąć je w rulonik. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku przez ok. 10 minut, aż ser się stopi.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziekuję. Zapraszam do jego wypróbowania.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Lubię naleśniki, więc Twoje też by mi smakowały.

    OdpowiedzUsuń