piątek, 15 lutego 2013

Muffiny cytrynowe




Składniki (dla 6 osób) 

6 cytryn
1 jajko
180g mąki
125g masła
90g cukru
100ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Roztopić masło na małym ogniu i następnie je ostudzić. 

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajko, mleko i rostopione masło. Na sam koniec dodać sok z cytryn i wymieszać.
                                 
Przełożyć ciasto do foremek na muffiny i piec 20 minut. Podawać posypane cukrem pudrem, z owocami, z dżemem – do wyboru do koloru!


1 komentarz:

  1. Nic dodać, nic ująć.
    Tak tu wszystko jest zrobione z gustem.

    OdpowiedzUsuń