wtorek, 9 kwietnia 2013

Jogurtowy placek z jabłkami




Raz w tygodniu pieczemy financiers i zawsze zostają nam żółtka. Ostatnim razem upiekliśmy z nich ciasteczka z kawałkami czekolady. Tym razem zdecydowaliśmy się na jogurtowy placek z jabłkami. Placek jest lekki i słodziutki. Idealny do porannej kawy.


***


Składniki 

125g jogurtu naturalnego
130g cukru
6 żółtek
100g mąki
40g drobno zmielonych migdałów
70g masła
3 jabłka
40g cukru perlistego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
bułka tarta (do posypania formy)




Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.  

W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu.  

W misce dokładnie wymieszać żółtka z cukrem a następnie wlać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Dodać zmielone migdały, mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i wszystko zmiksować, aż ciasto będzie jednolite. 

Jabłka obrać, pokroić na małe kosteczki i wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto posypać cukrem perlistym. Piec przez 30 minut. Wystudzić w formie, następnie na kratce.

Myśmy użyliśmy formy prostokątnej o wymiarach 12 x 26 cm. Można użyć form o innych kształtach, ale nie większych od naszej, bo ciasto wyjdzie za niskie. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz