Raz w tygodniu
pieczemy financiers i zawsze zostają nam żółtka. Ostatnim razem upiekliśmy
z nich ciasteczka z kawałkami czekolady. Tym razem zdecydowaliśmy się na jogurtowy placek z jabłkami. Placek jest
lekki i słodziutki. Idealny do porannej kawy.
***
Składniki
125g jogurtu naturalnego
130g cukru
6 żółtek
100g mąki
40g drobno zmielonych migdałów
70g masła
3 jabłka
40g cukru perlistego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
bułka tarta (do posypania formy)
Wykonanie
125g jogurtu naturalnego
130g cukru
6 żółtek
100g mąki
40g drobno zmielonych migdałów
70g masła
3 jabłka
40g cukru perlistego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
bułka tarta (do posypania formy)
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu.
W misce dokładnie wymieszać żółtka z cukrem a następnie wlać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Dodać zmielone migdały, mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i wszystko zmiksować, aż ciasto będzie jednolite.
Jabłka obrać, pokroić na małe kosteczki i wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto posypać cukrem perlistym. Piec przez 30 minut. Wystudzić w formie, następnie na kratce.
Myśmy użyliśmy formy prostokątnej o wymiarach 12 x 26 cm. Można użyć form o innych kształtach, ale nie większych od naszej, bo ciasto wyjdzie za niskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz