Przepis na keks, ale w formie babeczek. Babeczki
są bardziej poręczne by wsunąć je do torebki i delektować się nimi w pracy przy
kawie.
***
Składniki (na 15
babeczek)
6 żółtek
1 jajko
375g cukru
150g jogurtu naturalnego
375g mąki
15g proszku do pieczenia
150g masła
15ml aromatu rumowego
80g poszatkowanych orzechów włoskich
6 żółtek
1 jajko
375g cukru
150g jogurtu naturalnego
375g mąki
15g proszku do pieczenia
150g masła
15ml aromatu rumowego
80g poszatkowanych orzechów włoskich
Wykonanie
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180°C.
Do miski wbić
jajko, dodać żółtka, cukier i wszystko zmiksować. Następnie dodać jogurt, mąkę,
proszek do pieczenia, kawałki miękkiego masła, aromat i ponownie zmiksować
aż do uzyskania jednolitej masy. Do gotowej masy wmieszać orzechy włoskie.
Wyłożyć formę na babeczki papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki. Piec 30 minut. Po upieczeniu studzić na
kratce.
Babeczki można
po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz