środa, 17 kwietnia 2013

Keksowe babeczki rumowo-orzechowe





Przepis na keks, ale w formie babeczek. Babeczki są bardziej poręczne by wsunąć je do torebki i delektować się nimi w pracy przy kawie.


***  

Składniki (na 15 babeczek) 

6 żółtek
1 jajko
375g cukru
150g jogurtu naturalnego
375g mąki
15g proszku do pieczenia
150g masła
15ml aromatu rumowego
80g poszatkowanych orzechów włoskich



Wykonanie
 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Do miski wbić jajko, dodać żółtka, cukier i wszystko zmiksować. Następnie dodać jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, kawałki miękkiego masła, aromat i ponownie zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy. Do gotowej masy wmieszać orzechy włoskie. 

Wyłożyć formę na babeczki papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki. Piec 30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.

Babeczki można po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz