poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Czekoladki z Nutellą à la Ferrero Rocher






Czasami staramy się zrobić coś na wzór dobrze nam znanych produktów, ale pomimo tego, że to, co robimy jest dobre to jednak oryginał jest o wiele lepszy. Tego jednak nie możemy powiedzieć o naszych domowych czekoladkach à la Ferrero Rocher. Te czekoladki są przepyszne! Nie dosyć, że oddają bardzo dobrze i smak i wygląd tych kupowanych to do tego są od nich po prostu lepsze…



 ***


Składniki (na 20 czekoladek) 

100g ciasteczek Gavottes
150g orzechów laskowych
200g kremu Nutella
150g posiekanych orzechów laskowych
250 g mlecznej kuwertury


Wykonanie 

Wstawić Nutellę do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie uformować z niej kuliki  z orzechem laskowym w środku. 

Pokruszyć ciasteczka, obtoczyć w nich kulki i wstawić do lodówki na 30 minut. 

W międzyczasie utemperować czekoladę (o temperowaniu czekolady możecie przeczytać tutaj), wsypać do niej posiekane orzechy laskowe i dokładnie wymieszać. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie z orzechami i układać na papierze do pieczenia lub na kratce. Pozostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można je wstawić do lodówki.






Print Friendly and PDF

10 komentarzy:

  1. Mniam, pycha ale apetycznie wyglądają, muszę wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje słodkości muszą być pyszne!
    Ten widok rozmarzył mnie z rana...

    OdpowiedzUsuń
  3. wow ale świetne. Przepyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale śliczne! Ferrero rocher to chyba moje ulubione czekoladki, więc tym bardziej ten przepis przypadł mi do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne, tylko co tą są te ciasteczka Gavottes? Można wykorzystać jakieś inne, podobne?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka Gavottes możesz zobaczyć na http://www.gavottes.fr/fr/produits/classiques/crepe-dentelle-nature
    Nie wiem niestety, czy można je dostać w Polsce.

    Najlepszym odpowiednikiem będą rurki waflowe : http://www.magnolia-wafle.pl/pl/RURKI-GRUBE lub zwykle wafelki gofrowe http://www.waf.go3.pl/wafle_gofrowe.php



    OdpowiedzUsuń
  7. Tez mialam zapytac o te Gavottes, ale juz wszystko jasne!Chetnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo apetycznie, aż za bardzo nawet - zjadałabym tonę chyba :D

    OdpowiedzUsuń