piątek, 5 kwietnia 2013

Ciasteczka z kawałkami czekolady




Słodziutkie ciasteczka z posmakiem migdałów. Łatwe i szybkie do przyrządzenia. Idealne do porannej kawy lub na podwieczorek.


*** 

Składniki (na 12 ciasteczek) 

2 żółtka
100g cukru
100g mąki 
80g masła
100g drobno zmielonych migdałów
50g groszków z mlecznej czekolady (chocolate chips)

 

 

Wykonanie

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C 

W misce wymieszać żółtka z cukrem. Następnie dodać mąkę, zmielone migdały, pokrojone na kawałki miękkie masło i zagnieść ciasto. Dodać groszki czekoladowe i delikatnie połączyć z ciastem.

Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarka i piec przez 12 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasteczka kilka minut na blaszce następnie można je przenieść na kratkę, żeby całkowicie ostygły.

Przechowywać w hermetycznym pojemniku do 4 dni.


Smacznego.




2 komentarze:

  1. myślimy o tym samym ;) u nas dziś babeczki z czekoladą

    OdpowiedzUsuń
  2. Musimy kiedys zrobic takie babeczki :) Jaki jest Twoj przepis?

    OdpowiedzUsuń