wtorek, 5 marca 2013

Magret de canard aux pommes czyli Pierś z kaczki z jabłkami





Składniki (dla 2 osób) 

1 pierś z kaczki ze skórą  (około 350 g) 
3 jabłka
2 łyżki miodu
sól, pieprz 



Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C

Pierś z kaczki, od strony skóry, naciąć ostrym nożem na skośną kratkę (należy uważać, by nie przeciąć mięsa). Na patelni, bez dodatku tłuszczu, smażyć pierś na stronie ze skórą przez 5 – 7 minut. Z kaczki będzie wytapiało się bardzo dużo tłuszczu, który należy co pewien czas zlać do miseczki (bedzie on nam potrzeby później). Następnie pierś popieprzyć,  przewrócić  na drugą stronę i smażyć przez około 5 – 7 minut. Po tym czasie mięso posolić, przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika i piec przez 10 minut.

Obrać jabłka i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, na której usmażyliśmy kaczkę i smażyć  przez 10 minut dolewając co jakiś czas tłuszcz, który zlaliśmy do miseczki. Dodać miód i smażyć jeszcze przez kilka minut, aż jabłka będą miękkie.

Wyjać pierś kaczki z piekarnia i pokroić w plastry o grubości pół centymetra. Plastry i jabłka delikatnie razem wymieszać i układać  na talerzu za pomocą pierścienia do formowania potraw.

Kaczkę podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami i ugotowanymi marchewkiami.

Smacznego!






1 komentarz: