poniedziałek, 25 marca 2013

Babeczki z lemon curd i bezą





Składniki

Na ciasto : 
250g mąki 
125g masła 
125g cukru
1 jajko 
8g cukru waniliowego 
8g proszku do pieczenia 
szczypta soli
bułka tarta (do posypania formy)


Na bezę: 
3 białka 
150g cukru pudru 



Wykonanie

Ciasto: 
Do miski wsypać mąkę, dodać kawałki miękkiego masła i utrzeć. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wbić jajko. Wszystko zagnieść i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Formę na babeczki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto równomiernie wyłożyć do form, delikatnie ponakłuwać widelcem i piec przez 15 minut. 

Następnie wyłożyć lemon curd (przepis na lemon curd znajdziecie tutaj) na spody babeczek  i piec przez kolejne 10 minut. Po tym czasie babeczki wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Beza: 
Ubić białka na sztywną pianę a następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. 

Tak powstałą bezą wypełnić szprycę do dekoracji i wyciskać z niej dowolne wzorki na ostudzonych spodach babeczek z lemon curd. Następnie wstawić do piekarka i piec przez 15 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.

Smacznego!






6 komentarzy: