Składniki
Na ciasto :
250g mąki
125g masła
125g cukru
1 jajko
1 jajko
8g cukru waniliowego
8g proszku do pieczenia
szczypta soli
bułka tarta (do posypania formy)
Na bezę:
bułka tarta (do posypania formy)
Na bezę:
3 białka
150g cukru pudru
Wykonanie
Wykonanie
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać kawałki miękkiego masła i utrzeć. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wbić jajko. Wszystko zagnieść i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Formę na babeczki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto równomiernie wyłożyć do form, delikatnie ponakłuwać widelcem i piec przez 15 minut.
Następnie wyłożyć lemon curd (przepis na lemon curd znajdziecie tutaj) na spody babeczek i piec przez kolejne 10 minut. Po tym czasie babeczki wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Beza:
Ubić białka na sztywną pianę a następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijając.
Tak powstałą bezą wypełnić szprycę do dekoracji i wyciskać z niej dowolne wzorki na ostudzonych spodach babeczek z lemon curd. Następnie wstawić do piekarka i piec przez 15 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
Smacznego!
wyglądają wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńDziekujemy :)
UsuńPiękne i z pewnością smakowite.
OdpowiedzUsuńBabeczki sa pyszne, nawet po kilku dniach. Goraco polecamy.
Usuńale fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietne!!! Zachowam sobie na nie przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,