Składniki (dla 2 osób)
800g ziemniaków
2 łyżki oliwy
oregano
sól, pieprz
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C.
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C.
Ziemniaki obrać, pokroić
na kawałki, opłukać i włożyć do garnka z zimną, osoloną wodą. Gotować
na średnim ogniu bez przykrycia przez 10 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzić, przełożyć do
dużej miski, dodać oliwę, sól, pieprz i oregano i wszystko delikatnie wymieszać.
Ziemniaki wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec przez 20 – 25 minut.
Ziemniaki wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec przez 20 – 25 minut.
Oregano można zastąpić
inną przyprawą, albo w ogóle z niego zrezygnować. Ziemniaki z samą solą i pieprzem również smakują
wyśmienicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz