wtorek, 5 marca 2013

Zapiekane ziemniaczki




Składniki (dla 2 osób)

800g ziemniaków
2 łyżki oliwy 
oregano
sól, pieprz 



Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C
 
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, opłukać i włożyć do garnka z zimną, osoloną wodą. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez 10 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzić, przełożyć do dużej miski, dodać oliwę, sól, pieprz i oregano i wszystko delikatnie wymieszać.

Ziemniaki wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec przez 20 – 25 minut.

Oregano można zastąpić inną przyprawą, albo w ogóle z niego zrezygnować. Ziemniaki z samą solą i pieprzem również smakują wyśmienicie.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz