niedziela, 3 marca 2013

Chouquettes czyli francuskie ptysie


 

 
Chouquettes są to malutkie, francuskie ptysie. Łatwe i szybkie do przyrządzenia. Idealne na śniadanie lub jako dodatek do kawy. Można je jeść „nature” lub z dodatkiem dżemu, masła…


***


Składniki (na około 45 ptysiów)

250ml wody
125g mąki
60g masła
1 szczypta soli
50g cukru
4 jajka
50g cukru perlistego
1 żółtko 




Wykonanie 
 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.

 

W rondelku doprowadzić do wrzenia wodę z masłem i szczyptą soli. Następnie zdjąć z ognia i szybkim ruchem wsypać mąkę. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką, tak żeby nie było grudek. Rondelek postawić na małym ogniu i mieszać do momentu aż ciasto zrobi się gładkie, lśniące, zacznie odstawać od brzegów rondelka i uformuje kulę. Należy wówczas zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia przez 5 minut i po tym czasie dodać pojedynczo jajka, za każdym razem energicznie mieszając drewnianą łyżką.


Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i wyciskać okrągłe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (trzeba zachować odstępy, bo ptysie dość mocno rosną).

 

Następnie za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasta żółtkiem zmieszanym z łyżką wody. Na koniec posypać ptysie cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut, aż ciasto się zezłoci.

 

 


Do ciasta na chouquettes (na sam koniec, już po dodaniu jajek) można dodać kawałki czekolady  i wówczas uzyskamy tzw. chouquettes aux pépites de chocolat. 





Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz