Chouquettes są to malutkie, francuskie ptysie. Łatwe i szybkie do przyrządzenia.
Idealne na śniadanie lub jako dodatek do kawy. Można je jeść „nature” lub z
dodatkiem dżemu, masła…
***
Składniki (na
około 45 ptysiów)
250ml wody
125g mąki
60g masła
1 szczypta soli
50g cukru
4 jajka
50g cukru perlistego
1 żółtko
Składniki (na około 45 ptysiów)
250ml wody
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
W rondelku doprowadzić do wrzenia wodę z masłem i szczyptą soli. Następnie zdjąć z ognia i szybkim ruchem wsypać mąkę. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką, tak żeby nie było grudek. Rondelek postawić na małym ogniu i mieszać do momentu aż ciasto zrobi się gładkie, lśniące, zacznie odstawać od brzegów rondelka i uformuje kulę. Należy wówczas zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia przez 5 minut i po tym czasie dodać pojedynczo jajka, za każdym razem energicznie mieszając drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i
wyciskać okrągłe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (trzeba zachować odstępy, bo ptysie dość mocno
rosną).
Następnie za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasta żółtkiem zmieszanym z łyżką wody. Na koniec posypać
ptysie cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika i piec przez
25 minut, aż ciasto się zezłoci.
Do ciasta na chouquettes (na sam
koniec, już po dodaniu jajek) można dodać kawałki czekolady i wówczas uzyskamy tzw. chouquettes aux pépites de chocolat.
Do ciasta na chouquettes (na sam koniec, już po dodaniu jajek) można dodać kawałki czekolady i wówczas uzyskamy tzw. chouquettes aux pépites de chocolat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz