wtorek, 19 marca 2013

Gratin Dauphinois czyli francuska zapiekanka ziemniaczana


 

Składniki

750g ziemniaków
250ml mleka
250ml śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól i pieprz 



Wykonanie

Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki o grubości 3 mm. Posolić i popieprzyć. Na dnie dużego garnka poukładać plasterki ziemniaków, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, wyciśnięty przez praskę czosnek i gotować przez kolejne 20 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C

Wnętrze metalowych pierścieni do formowania potraw (my użyliśmy tych w kształcie prostokąta) wysmarować oliwą i wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki odcedzić i poukładać w pierścieniach. Piec w piekarniku przez 25-30 minut. Po tym czasie położyć pierścienie na talerzu i delikatnie je zdjąć łącznie z papierem do pieczenia.

Smacznego.


3 komentarze:

  1. Jadłam kiedyś w restauracji jako dodatek do mięsa, bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam sie - zapiekanka jest naprawde bardzo dobra.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Wszystkie Twoje przepisy są bardzo fajne. Czekam na nowe przepisy.

    OdpowiedzUsuń