Składniki
750g
ziemniaków
250ml mleka
250ml śmietany kremówki
2
ząbki czosnku
2
szczypty gałki muszkatołowej
sól
i pieprz
Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki o grubości 3 mm. Posolić i popieprzyć. Na dnie dużego garnka poukładać plasterki ziemniaków, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, wyciśnięty przez praskę czosnek i gotować przez kolejne 20 minut.
Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki o grubości 3 mm. Posolić i popieprzyć. Na dnie dużego garnka poukładać plasterki ziemniaków, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, wyciśnięty przez praskę czosnek i gotować przez kolejne 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Wnętrze
metalowych pierścieni do formowania potraw (my użyliśmy tych w kształcie
prostokąta) wysmarować oliwą i wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć je na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki odcedzić i poukładać w pierścieniach.
Piec w piekarniku przez 25-30 minut. Po tym czasie położyć pierścienie na
talerzu i delikatnie je zdjąć łącznie z papierem do pieczenia.
Smacznego.
Jadłam kiedyś w restauracji jako dodatek do mięsa, bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńZgadzam sie - zapiekanka jest naprawde bardzo dobra.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Super przepis. Wszystkie Twoje przepisy są bardzo fajne. Czekam na nowe przepisy.
OdpowiedzUsuń