Składniki (dla 2 osób)
1 pierś z kaczki ze skórą (około 350 g)
3 jabłka
2 łyżki miodu
sól, pieprz
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C.
Pierś z kaczki, od strony skóry, naciąć ostrym nożem na skośną kratkę (należy uważać, by nie przeciąć mięsa). Na patelni, bez dodatku tłuszczu, smażyć pierś na stronie ze skórą przez 5 – 7 minut. Z kaczki będzie wytapiało się bardzo dużo tłuszczu, który należy co pewien czas zlać do miseczki (bedzie on nam potrzeby później). Następnie pierś popieprzyć, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez około 5 – 7 minut. Po tym czasie mięso posolić, przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika i piec przez 10 minut.
2 łyżki miodu
sól, pieprz
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C.
Pierś z kaczki, od strony skóry, naciąć ostrym nożem na skośną kratkę (należy uważać, by nie przeciąć mięsa). Na patelni, bez dodatku tłuszczu, smażyć pierś na stronie ze skórą przez 5 – 7 minut. Z kaczki będzie wytapiało się bardzo dużo tłuszczu, który należy co pewien czas zlać do miseczki (bedzie on nam potrzeby później). Następnie pierś popieprzyć, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez około 5 – 7 minut. Po tym czasie mięso posolić, przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika i piec przez 10 minut.
Obrać jabłka i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, na której usmażyliśmy kaczkę i smażyć przez 10 minut dolewając co jakiś czas tłuszcz, który zlaliśmy do miseczki. Dodać miód i smażyć jeszcze przez kilka minut, aż jabłka będą miękkie.
Wyjać pierś kaczki z piekarnia i pokroić w plastry o grubości pół centymetra. Plastry i jabłka delikatnie razem wymieszać i układać na talerzu za pomocą pierścienia do formowania potraw.
Kaczkę podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami i ugotowanymi marchewkiami.
Smacznego!
chętnie schrupałabym kawałek tej pysznej kaczki:)
OdpowiedzUsuń