Lemon curd to pyszny cytrynowy krem kuchni angielskiej. Można go użyć na wiele sposobów: jako
dodatek do lodów, naleśników, gofrów, jako polewa do ciast, jako nadzienie
ciasteczek…. lub po prostu posmarować nim kromkę chleba lub bagietki.
***
Składniki
240 g cukru
240 g cukru
4 cytryny
4 jajka
300g masła
Wykonanie
4 jajka
300g masła
Wykonanie
Umyć cytryny pod gorącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę. Następnie wycisnąć
z nich sok.
Do garnka wsypać cukier, skórkę z cytryn i dokładnie wymieszać. Dodać jajka, sok z cytryn i ponownie wymieszać. Garnek postawić na ogniu i zagotować. Następnie dodać kawałki miękkiego masła i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa zgęstnieje zdjąć garnek z ognia, schłodzić przez 5 minut i zmiksować.
Tak przygotowany lemon curd można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 4 – 5 dni.
Uwielbiam smak cytryny. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuń