poniedziałek, 25 marca 2013

Lemon curd czyli krem cytrynowy






Lemon curd to pyszny cytrynowy krem kuchni angielskiej.  Można go użyć na wiele sposobów: jako dodatek do lodów, naleśników, gofrów, jako polewa do ciast, jako nadzienie ciasteczek…. lub po prostu posmarować nim kromkę chleba lub bagietki. 

*** 

Składniki 

240 g cukru
4 cytryny
4 jajka 
300g masła 



Wykonanie

Umyć cytryny pod gorącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę. Następnie wycisnąć z nich sok.

Do garnka wsypać cukier, skórkę z cytryn i dokładnie wymieszać. Dodać jajka, sok z cytryn i  ponownie wymieszać. Garnek postawić na ogniu i zagotować.  Następnie dodać kawałki miękkiego masła i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.  Kiedy masa zgęstnieje zdjąć garnek z ognia, schłodzić przez 5 minut i zmiksować.

Tak przygotowany lemon curd można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 4 – 5 dni.








1 komentarz:

  1. Uwielbiam smak cytryny. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń