sobota, 4 maja 2013

Muffinki z czekoladą i orzechami włoskimi



Te muffinki to jedne z naszych ulubionych. Zniewalająco pachnące migdałami, wilgote i puszyste. Czekolada i orzechy są mocno wyczuwalne i wyśmienicie w nich smakują. Doskonałe na śniadanie.


***


Składniki (na 15 muffinek) 

250g mąki
250g jogurtu naturalnego
100g cukru
30g cukru migdałowego
15g proszku do pieczenia
70ml oleju
2 jajka 
100g groszków z mlecznej czekolady (chocolate chips) 
80g poszatkowanych orzechów włoskich




Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, cukier migdałowy i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, jogurt i olej. Połączyć zawartość obu naczyń (mokre składniki przelewać do suchych) i delikatnie wymieszać. Następnie dodać groszki czekoladowe, orzechy i delikatnie połączyć z ciastem. 

Wyłożyć formę na babeczki papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki do ¾ wysokości. Piec 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.







Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Piękne. Nigdy nie robiłam muffinek bo zawsze wydawało mi się, ze to skomplikowane. Muszę w końcu je upiec.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo proste do przygotowania. Goraco polecamy.

    OdpowiedzUsuń