wtorek, 21 maja 2013

Pancakes





Składniki (na 10 sztuk) 

250g jogurtu naturalnego 
2 jajka
200g mąki
60ml mleka
20g proszku do pieczenia 


Wykonanie 

W misce połączyć jogurt z jajkiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i zmiksować, aby  ciasto było jednolite. 

Smażyć, na średnim ogniu, na rozgrzanej patelni z obydwu stron przez 2 -3 minuty. Placuszki powinny mieć średnicę 8-9 cm.

Pancakesy można podawać z syropem klonowym, z bitą śmietaną, z owocami, posypane cukrem pudrem...

Smacznego :)




Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Jakie one grubiutkie! Takie są właśnie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale jak takie zrobić? na jakiejś małej patelence?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamy. My robilismy na malej patelence. Ciasto jest dosc geste, wiec na zwyklej patelni tez powinny wyjsc.

      Usuń
  3. Grubiutki, typowe amerykanskie. W srodku sza delikante i miekkie. Goraco polecamy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Są boskie. Takie wyrośniete. Zrobię w przyszłą sobotę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam. Wyszły świetnie, ale nie wyrosły tak jak twoje, bo nie dałam oleju do smażenia. Rezultat można zobaczyć na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń