Pieczenie muffinek to czysta przyjemność. Są one szybkie i łatwe w
wykonaniu.
Zrobienie pysznych muffinów nie jest trudne, pod
warunkiem zastosowania się do kilku podstawowych wskazówek:
- Składniki suche (cukier, mąka, proszek do pieczenia, etc...) i mokre (masło / olej, jajko, jogurt, mleko, itp. ...) należy przygotować oddzielnie w osobnych naczyniach. Potem łączy się zawartość obu naczyń, mieszając krótko i delikatnie do połączenia się składników. Ciasto może mieć strukturę grudkową, dzięki temu muffinki są bardziej wilgotne i puszyste. Jeśli ciasto na muffiny zostanie wymieszane za dokładnie, to nie wyrośnie a muffinki będa twarde.
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nie dotyczy to jedynie mrożonych owoców, które dodajemy zamrożone do ciasta na sam koniec.
- Jak tylko ciasto jest gotowe, należy piec natychmiast. Nie wolno pozwolić by ciasto „leżakowało”.
- Formę na muffiny wypełnia się do 3/4 wysokości. Muffinki będą miały ładny kształt, a ciasto nie będzie się wylewać poza brzegi podczas pieczenia.
- Blachę z muffinkami należy ustawić
po środku piekarnika.
Piekarnik musi zostać wcześniej nagrzany.
- Nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.
- Muffinki picze się zazwyczaj przez 10 – 25 minut w zależności od przepisu i piekarnika. Każdy piekarnik piecze inaczej i czasami potrzeba kilku prób, aby go okiełznać.
- Po wyjęciu muffinek z piekarnika, nie należy ich pozostawić w formie zbyt długo. Najlepiej po około dwóch minutach wyjąć je i odłożyć na kratkę do wystygnięcia.
- Muffinki są najlepsze zaraz po upieczeniu. Można je przechowywać przez kilka dni w szczelnym pojemniku.
- Muffinki można zamrażać. W tym celu należy je zawinąć w folię aluminiową a kiedy nam się zapragnie je zjeść odmrażać w folii przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Smacznego i miłego pieczenia :)
Świetny blog! Spodobało mi się, więc zostaję na dłużej:-). A muffinki robię często - mój syn je uwielbia!!!
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu!
Serdecznie dziekujemy. Pozdrawiamy goraco :)
OdpowiedzUsuń