czwartek, 9 maja 2013

„Jak być domową boginią”






Jedną z nagród które dostaliśmy w walentynkowym konkursie na kulinarni.pl jest książka Nigelli Lawson „Jak być domową boginią. Wypieki i przysmaki kojące duszę”*. To nasza pierwsza książka tej autorki tym bardziej byliśmy zaciekawieni jej zawartością.

W przedmowie możemy przeczytać: „To jest książka o pieczeniu, nie książka z przepisami na wypieki – a już na pewno nie rodzaj podręcznika albo przewodnika po nieznanym ladzie… Pieczenie stanowi użyteczną metaforę rodzinnego ciepła płynącego z kuchni naszych marzeń i powrotu do utraconego Edenu… Nie mówię, że chcę być domową boginią, chcę się tylko czuć tak, jakbym nią była.”

Publikacja jest bardzo ładnie wydana, z ciekawymi zdjęciami, a co najważniejsze lekko i przyjemnie się ją czyta. Książka jest dla tych wszystkich, którzy lubią gotować ale przede wszystkim piec i to piec na słodko, ponieważ  zdecydowana większość przepisów to słodkie wypieki. 

Książka podzielona jest na następujące rozdziały: 
  • Ciasta 
  • Herbatniki i ciasteczka 
  • Paje i tarty 
  • Puddingi-desery 
  • Czekolada 
  • Dla dzieci 
  • Boże Narodzenie 
  • Chleby i ciasta drożdżowe 
  • Spiżarnia domowej bogini  

Niestety dużym minusem książki jest to, że nie ma zdjęcia do każdego przepisu. Choć w kuchni zdjęcia nie są najważniejsze, to jednak ładne zdjęcie potrawy może zawarzyć na tym, czy będziemy mieli ochotę wypróbować dany przepis. Na szczęście do każdego przepisu autorka napisała krótki, osobisty tekst, który zachęca do tego by, choć na moment zatrzymać się nad danym przepisem. 

Z naszej strony, znaleźliśmy kilka przepisów, które mamy ochotę wypróbować :)

*Nigella Lawson „Jak być domową boginią”, Wydawnictwo FILO 2011

Print Friendly and PDF

1 komentarz: