Magdalenki to francuskie ciasteczka robione z ciasta
biszkoptowego z masłem. Mogą być naturalne lub aromatyzowane cytryną, kwiatem
pomarańczy, wanilią … Mają charakterystyczny kształt podłużnych muszelek.
Magdalenki są słynne dzięki
opisowi Marcela Prousta w "W poszukiwaniu straconego czasu":
„… matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się
napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty… Posłała po owe krótkie i pulchne
ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej
skorupie muszli. I niebawem… machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w
której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk
pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że
się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz… Sprawiła,
że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe,
krótkość złudna... Cofam się myślą do chwili, w której wypiłem pierwszą
łyżeczkę herbaty… I nagle wspomnienie zjawiło mi się. Ten smak to była
magdalenka cioci Leonii…”
***
Składniki (na około 30 magdalenek)
3 jajka
150g drobnego cukru
200g mąki
10g proszku do pieczenia
100g masła
50ml mleka
Wykonanie
W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu i odstawić do
ostudzenia.
Jajka utrzeć w cukrem, następnie
dodać mleko i dokładnie wymieszać. Do masy wmieszać mąkę, proszek do pieczenia i
masło. Odłożyć ciasto do lodówki na 15 minut.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
Napełnić formę na
magdalenki do ¾ wysokości. Piec 10 minut. Po upieczeniu delikatnie wyjąć Magdalenki
z formy i wystudzić na kratce.
Muszę je w końcu kiedyś zrobić, wyglądają idealnie !
OdpowiedzUsuń