Te muffinki to jedne z naszych ulubionych. Zniewalająco
pachnące migdałami, wilgote i puszyste. Czekolada i orzechy są mocno wyczuwalne
i wyśmienicie w nich smakują. Doskonałe na śniadanie.
***
Składniki (na 15 muffinek)
250g mąki
250g jogurtu naturalnego
100g cukru
30g cukru migdałowego
15g proszku do pieczenia
70ml oleju
2 jajka
100g groszków z mlecznej
czekolady (chocolate chips) 80g poszatkowanych orzechów włoskich
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do
temperatury 180°C.
W jednym naczyniu wymieszać
składniki suche: mąkę, cukier, cukier migdałowy i proszek do pieczenia. W
drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, jogurt i olej. Połączyć zawartość obu
naczyń (mokre składniki przelewać do suchych) i delikatnie wymieszać. Następnie
dodać groszki czekoladowe, orzechy i delikatnie połączyć z ciastem.
Wyłożyć formę na babeczki papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki do ¾ wysokości. Piec 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
Wyłożyć formę na babeczki papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki do ¾ wysokości. Piec 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
Piękne. Nigdy nie robiłam muffinek bo zawsze wydawało mi się, ze to skomplikowane. Muszę w końcu je upiec.
OdpowiedzUsuńBardzo proste do przygotowania. Goraco polecamy.
OdpowiedzUsuń