czwartek, 2 maja 2013

Les canelés - francuskie ciasteczka z Bordeaux






Canelés to francuskie ciasteczka z Bordeaux. Piecze się je w specjalnej formie z rowkami. Tradycyjnie forma jest miedziana, choć dziś często jest ona zastępowana silikonową. Canelés mogą mieć rożną wielkość. Te najbardziej popularne mają około 5cm wysokości i 5 cm średnicy. My użyliśmy silikonowej formy na 30 mini canelés. Z ciasta wyszło nam około 120 ciasteczek. 

Wnętrze canelés jest miękkie i delikatne, o smaku wanilii i rumu. Na zewnątrz ciasteczka pokryte są chrupiącą skarmelizowaną skorupką. 


***


Składniki

500 ml mleka
 
1 laska wanilii
250 g cukru pudru
2 jajka 
2 żółtka
100 g mąki
50g masła
30 ml ciemnego rumu



Wykonanie

Wlać mleko do rondelka. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać nożem ziarenka i dodać do mleka.  Mleko doprowadzić do wrzenia i odłożyć do wystygnięcia

W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu i odstawić do ostudzenia.

W misce wymieszać cukier puder z jajkami i żółtkami. Dodać mąkę, mleko, masło, rum i dokładnie wymieszać. Tak zrobione ciasto przecedzić przez sitko i wstawić do lodówki na minimum  godzinę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Przelać ciasto do foremek wypełniając je do ¾ wysokości. Piec przez godzinę. Jeszcze gorące canelés wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Cisteczka należy spożyć w ciągu 3 dni.

Smacznego!






Print Friendly and PDF

9 komentarzy:

  1. Bardzo ciakawe ciasteczka, wygladaja pieknie i jestem pewna, cudnie smakuja! Dzikuje za udzial w mojej akcjii:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie te ciacha, ale jeszcze nigdy nie robilam. Musze koniecznie sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis. Jutro zabieram się do ich pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. łał, wyglądają wspaniale :) Pierwszy raz widzę takie cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekujemy za wasze wwiadomosci. Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie wstawiłam do lodówki, czy to 'ciasto' powinno być praktycznie płynne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciasto ma byc plynne. Mamy nadzieje, ze canelés sie udaly. Pozdrawiamy.

      Usuń
  7. Piekłam,lecz zamiast rumu dodałam likier wiśniowy i dodałam po kilka wiśni/ze słoika/.
    Wyszła pychotka!
    Lubię eksperymenty w kuchni-nawet mi wychodzą.

    OdpowiedzUsuń