poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Dietetyczny deser kawowy



Dziś proponujemy szybki i zdrowy deser na bazie jogurtu. Zainspirowaliśmy się przepisem dr. Cohena na "Lekki mus kawowy" (Mousse légère au café), który znaleźliśmy w jednym z francuskich artykułów internetowych dotyczącym jego diety. Dr. Cohen jest specjalistą ds. żywienia we Francji. Możecie zapoznać się z jego filozofią dotyczącą odżywiania i odchudzania w książce jego autorstwa pt.„Paryska dieta”, która kilka dni temu ukazała się w Polsce.  
 
Deser jest bardzo lekki, niskokaloryczny i zdrowy. 

Wanilia jest w sam raz wyczuwalna i bardzo dobrze łączy się z  kawą. Jej zalety są wszechstronne: działa przeciwutleniająco, wspomaga trawienie, pomaga w regulacji apetytu, stymuluje układ nerwowy (olejek waniliowy jest zalecany w leczeniu depresji) i pobudza organizm. Jej zapach jest odstresowujący i poprawia nastrój. 

Kawa również pomaga w trawieniu, dobrze wpływa na samopoczucie i zapobiega bólom głowy.

Sukraloza to słodzik naturalny, powstający z cukru (pochodna sacharozy), jednak praktycznie bezkaloryczny. Nie należy jej się obawiać tak jak aspartamu. Można słodzić i słodzić.




***


Składniki (na 2 osoby)

150g jogurtu naturalnego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 białko
1 laska wanilii
2 łyżki sukralozy




Wykonanie

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać nożem ziarenka i dodać do jogurtu. Następnie wsypać  kawę, sukralozę i dokładnie wymieszać.

Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać do jogurtu. 

Tak przygotowany deser przełożyć do werinek lub miseczek i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.

Smacznego.





Print Friendly and PDF

3 komentarze: