piątek, 9 sierpnia 2013

Czekoladki z nadzieniem mascarpone




„W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.”
Nigella Lawson


Nasza kolejna propozycja czekoladek. Są bardzo kremowe, delikatne i rozpływają się w ustach. Po prostu pycha! Od razu poprawiają humor i samopoczucie. Można się nimi zajadać od rano do wieczora. Gorąco polecamy.

 

***


Składniki (na około 50 czekoladek, 2 formy poliwęglanowe) 

Na  nadzienie:  
250g serka mascarpone 
250g czekolady mlecznej

Na czekoladki: 
400g mlecznej kuwertury



Wykonanie 

Nadzienie: 
Połamać czekoladę na małe kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
W misce umieścić serek mascarpone, dodać schłodzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i dokładnie wymieszać.

Gotowe nadzienie odłożyć do wystygnięcia. Aby można go było użyć do wypełniania pralinek musi on mieć maksymalnie temperaturę 26°C.

Czekoladki: 

Utemperować czekoladę (o temperowaniu czekolady możecie przeczytać tutaj). Rozpuszczoną czekoladę wylać do foremek do pralin. Następnie należy odczekać 2 minuty i po tym czasie odwrócić formę do góry nogami, tak by czekolada spłynęła i aby w formie pozostała jedynie cieńka warstwa czekolady formująca tzw. korpus pralinki. Nadmiar czekolady zeskrobać za pomocą specjalnej łopatki. Położyć formę na papierze do pieczenia (forma nadal pozostaje do góry nogami) i poczekać, aż czekolada stwardnieje. Po około 15 minutach odwrócić formę, odkleić papier do pieczenia – korpusy czekoladek są gotowe do nadziewania. 

Każdy korpus nadziewać pamiętając by temperatura nadzienia nie przekroczyła 26°C. Należy zostawić trochę miejsca w formie by na koniec zamknąć pralinki czekoladą. W tym celu należy wylać rozstąpioną czekoladę na nadzienie, odczekać 2-3 minuty i za pomocą łopatki zeskrobać nadmiar czekolady. Aby czekoladki stwardniały, trzeba je pozostawić w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Po tym czasie można je wstawić do lodówki. Aby wyjąć czekoladki z formy należy formę lekko powyginać a następnie odwrócić do góry nogami. Jeżeli temperowanie czekolady zostało poprawnie wykonane czekoladki bez problemu wypadnę z formy.

Smacznego!!!



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz