„W życiu pada wiele pytań, na
które czekolada przynosi odpowiedź.”
Nigella Lawson
Nasza kolejna propozycja czekoladek. Są bardzo kremowe, delikatne i rozpływają się w ustach. Po prostu pycha! Od razu poprawiają humor i samopoczucie. Można się nimi zajadać od rano do wieczora. Gorąco polecamy.
***
Składniki (na około 50 czekoladek, 2 formy poliwęglanowe)
Na nadzienie:
250g serka mascarpone
250g czekolady mlecznej
Na czekoladki:
400g mlecznej kuwertury
Na czekoladki:
400g mlecznej kuwertury
Wykonanie
Nadzienie:
Połamać czekoladę
na małe kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
W misce umieścić serek mascarpone, dodać schłodzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i dokładnie wymieszać.
W misce umieścić serek mascarpone, dodać schłodzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i dokładnie wymieszać.
Gotowe nadzienie odłożyć do wystygnięcia. Aby można go było użyć do wypełniania pralinek musi on mieć maksymalnie temperaturę 26°C.
Czekoladki:
Utemperować czekoladę (o temperowaniu czekolady
możecie przeczytać tutaj). Rozpuszczoną czekoladę wylać do
foremek do pralin. Następnie należy odczekać 2 minuty i po tym czasie odwrócić
formę do góry nogami, tak by czekolada spłynęła i aby w formie pozostała
jedynie cieńka warstwa czekolady formująca tzw. korpus pralinki. Nadmiar czekolady
zeskrobać za pomocą specjalnej łopatki. Położyć formę na papierze do pieczenia
(forma nadal pozostaje do góry nogami) i poczekać, aż czekolada stwardnieje. Po
około 15 minutach odwrócić formę, odkleić papier do pieczenia – korpusy
czekoladek są gotowe do nadziewania.
Każdy korpus nadziewać pamiętając by temperatura nadzienia nie przekroczyła 26°C. Należy zostawić trochę miejsca w
formie by na koniec zamknąć pralinki czekoladą. W tym celu należy wylać
rozstąpioną czekoladę na nadzienie, odczekać 2-3 minuty i za
pomocą łopatki zeskrobać nadmiar czekolady. Aby czekoladki stwardniały, trzeba
je pozostawić w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Po tym czasie można je
wstawić do lodówki. Aby wyjąć czekoladki z formy należy formę lekko powyginać a
następnie odwrócić do góry nogami. Jeżeli temperowanie czekolady zostało
poprawnie wykonane czekoladki bez problemu wypadnę z formy.
Smacznego!!!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz