Dziś proponujemy szybki i zdrowy deser na bazie jogurtu. Zainspirowaliśmy
się przepisem dr. Cohena na "Lekki mus kawowy" (Mousse légère au café), który znaleźliśmy w jednym z francuskich artykułów
internetowych dotyczącym jego diety. Dr.
Cohen jest specjalistą ds. żywienia we Francji. Możecie zapoznać się z jego filozofią dotyczącą odżywiania i odchudzania w książce jego autorstwa pt.„Paryska dieta”, która kilka dni temu ukazała się w Polsce.
Deser jest bardzo lekki, niskokaloryczny i zdrowy.
Wanilia jest w sam raz wyczuwalna i bardzo dobrze łączy się z
kawą. Jej zalety są wszechstronne: działa przeciwutleniająco, wspomaga
trawienie, pomaga w regulacji apetytu, stymuluje układ nerwowy (olejek
waniliowy jest zalecany w leczeniu depresji) i pobudza organizm. Jej zapach
jest odstresowujący i poprawia nastrój.
Kawa również pomaga w trawieniu, dobrze wpływa na samopoczucie i
zapobiega bólom głowy.
Sukraloza to słodzik naturalny, powstający z cukru (pochodna sacharozy), jednak
praktycznie bezkaloryczny. Nie należy jej się obawiać tak jak aspartamu. Można słodzić i
słodzić.
***
Składniki
(na 2 osoby)
150g jogurtu
naturalnego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 białko
1 laska wanilii
2 łyżki sukralozy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 białko
1 laska wanilii
2 łyżki sukralozy
Wykonanie
Laskę wanilii rozciąć
wzdłuż, wyskrobać nożem ziarenka i dodać do jogurtu. Następnie wsypać kawę, sukralozę i dokładnie wymieszać.
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać do jogurtu.
Tak przygotowany deser przełożyć do werinek lub miseczek i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
Smacznego.
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać do jogurtu.
Tak przygotowany deser przełożyć do werinek lub miseczek i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
Smacznego.
Baaaardzo estetyczne:))
OdpowiedzUsuńDziekujemy :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie minimalistyczne desery podane w takie skromny sposób :)
OdpowiedzUsuń