Ratatouille to wspaniałe połączenie kilku tradycyjnych składników używanych we francuskiej kuchni śródziemnomorskiej: warzyw (pomidor, papryka, bakłażan, cukinia), oliwy z oliwek, cebuli, tymianku i bazylii.
Przy
przyrządzaniu tego dania, ważne jest, aby wybrać warzywa
dobrej jakości, zawsze świeże, nigdy mrożone. Dzięki temu otrzymamy pyszną i zdrową potrawę pełną
witamin!
Istotny jest również
wybór oliwy z oliwek. To ona nadaje warzywom swój
niepowtarzalny smak. Najlepiej jest użyć oliwy z oliwek
z pierwszego tłoczenia na zimno. Ten proces ekstrakcji
pozwala na zachowanie smaku i wartości odżywczych.
Nie wolno
zapomnieć o poprawnym potraktowaniu bazylii, która jest
rośliną delikatną i bardzo wrażliwą na ciepło. Dlatego też konieczne jest dodanie jej na samym końcu gotowania lub nawet wówczas jak potrwa
jest już zdjęta z ognia. W ten sposób
bazylia zachowa swój wyrazisty smak. Bazylię
można użyć także do dekoracji ratatouille.
W proponowanym przez nas przepisie zmniejszyliśmy ilość oliwy, tak aby danie było mniej kaloryczne, ale żeby zachowało swój typowy smak. Nasza ratatouille łączy w sobie kluczowe cechy zdrowego odżywiania dr. Cohena. We Francji dr. Cohen znany jest od wielu lat, tak samo zresztą jak jego publikacje dotyczące odżywiania i odchudzania. Kilka dni temu, 30 lipca, ukazała się również i w Polsce książka jego autorstwa pt.„Paryska dieta”.
W proponowanym przez nas przepisie zmniejszyliśmy ilość oliwy, tak aby danie było mniej kaloryczne, ale żeby zachowało swój typowy smak. Nasza ratatouille łączy w sobie kluczowe cechy zdrowego odżywiania dr. Cohena. We Francji dr. Cohen znany jest od wielu lat, tak samo zresztą jak jego publikacje dotyczące odżywiania i odchudzania. Kilka dni temu, 30 lipca, ukazała się również i w Polsce książka jego autorstwa pt.„Paryska dieta”.
***
Składniki
(na 4 osoby)
250g cukinii
250g cukinii
250g
bakłażanu
250g czerwonej papryki
550g pomidorów
1 duża cebula
świeża bazylia
sól, pieprz
tymianek
1 łyżka oliwy z oliwek
250g czerwonej papryki
550g pomidorów
1 duża cebula
świeża bazylia
sól, pieprz
tymianek
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie
Wszystkie warzywa umyć.
Paprykę pokroić w paseczki, cukinie i bakłażany w grubą kostkę, a cebulę w półtalarki.
W dużym garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę przez około 2 minuty. Następnie dodać
paprykę i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wrzucić cukinie i bakłażany
i dusić przez kolejne 30 minut.
W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać je ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do garnka z gotującą się ratatouille. Wszystko dobrze zamieszać, dodać sól, pieprz i tymianek i gotować przez 15 minut na małym ogniu.
Po zdjęciu z ognia, dodać bazylię.
Smacznego.
W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać je ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do garnka z gotującą się ratatouille. Wszystko dobrze zamieszać, dodać sól, pieprz i tymianek i gotować przez 15 minut na małym ogniu.
Po zdjęciu z ognia, dodać bazylię.
Smacznego.
Uwielbiam ratatuj i latem często u mnie gości :)
OdpowiedzUsuńJest proste w przygotowaniu, dietetyczne i dobre. My tez czesto je gotujemy.
OdpowiedzUsuń