Nasz kolejny cytrynowy
wypiek i jak na razie nasz ulubiony. Z pewnością będziemy powracać do tego
przepisu bardzo często. Ciasto jest lekkie i bardzo cytrynowe. Polecamy wszystkim amatorom cytryn.
***
Składniki
6 jajek
225g cukru
180g mąki
120g masła
20g proszku do pieczenia
7 cytryn
szczypta soli
cukier puder
Wykonanie
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 200°C.
Oddzielić żółtka od białek.
Wycisnąć sok z siedmiu cytryn (wychodzi około 210ml
soku).
W rondelku
rozpuścić masło na małym ogniu.
Zmiksować żółtka z cukrem i
sokiem z cytryn, następnie wlać masło, dodać mąkę i proszek do pieczenia i
dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie
wmieszać do ciasta.
Ciasto wyłożyć do formy. My
użyliśmy okrągłej tortownicy o średnicy 25cm. Piec 25 minut. Po
upieczeniu studzić na kratce. Wystudzone ciasto można posypać cukrem
pudrem.
Smacznego.
Uwielbiam ciasta cytrynowe.. Niestety nie wychodza mi :(
OdpowiedzUsuńNiestety czasami ciasta z cytrynami nie wychodza. Dlatego tez wazne, by podac dokladna ilosc soku z cytryny. Zapraszamy do wyprobowania naszego przepisu. Jak na razie nam za kazdym razem ciasto wychodzi znakomite. Pozdrawiamy.
UsuńSmakowicie wygląda to ciasto!
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak choćby odrobina cytrusów w upalny dzień :)
Ściskam cieplutko!
Smacznie wygląda,chętnie zrobię ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszymy sie, ze ciasto sie podoba. Mamy nadzieje, ze Ci, ktorzy je upiekli byli zadowoleni z wyniku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy.