poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Ciasto cytrynowe





Nasz kolejny cytrynowy wypiek i jak na razie nasz ulubiony. Z pewnością będziemy powracać do tego przepisu bardzo często. Ciasto jest lekkie i bardzo cytrynowe.  Polecamy wszystkim amatorom cytryn.
 
***


Składniki

6 jajek
225g cukru
180g mąki
120g masła
20g proszku do pieczenia
7 cytryn
szczypta soli
cukier puder



Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.  

Oddzielić żółtka od białek. 

Wycisnąć sok z siedmiu cytryn (wychodzi około 210ml soku). 

W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu. 

Zmiksować żółtka z cukrem i sokiem z cytryn, następnie wlać masło, dodać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać do ciasta. 

Ciasto wyłożyć do formy. My użyliśmy okrągłej tortownicy o średnicy 25cm. Piec 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego.





Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta cytrynowe.. Niestety nie wychodza mi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety czasami ciasta z cytrynami nie wychodza. Dlatego tez wazne, by podac dokladna ilosc soku z cytryny. Zapraszamy do wyprobowania naszego przepisu. Jak na razie nam za kazdym razem ciasto wychodzi znakomite. Pozdrawiamy.

      Usuń
  2. Smakowicie wygląda to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę kawałek :)
    Nie ma to jak choćby odrobina cytrusów w upalny dzień :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wygląda,chętnie zrobię ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszymy sie, ze ciasto sie podoba. Mamy nadzieje, ze Ci, ktorzy je upiekli byli zadowoleni z wyniku :)

    Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń