Maliny... Smaczne i pełne witamin. Można konsumować je bez umiaru! Miękkie, soczyste, niskokaloryczne i bardzo dobre dla zdrowia. Zawierają przeciwutleniacze, potas, wapno, magnez i żelazo. Nie wspominając już o witaminie C i błonniku. Maliny są bogate w wodę, posiadają właściwości odświeżające i orzeźwiające.
Dziś proponujemy delikatny torcik bardzo malinowy. Idealny na lato, ale i zimą z pewnością będzie smakował. Rozszedł się w mgnieniu oka, ale nie ma się co dziwić, ponieważ jest naprawdę bardzo, bardzo dobry.
***
Składniki
Na ciasto:
4 jajka
100g cukru
100g mąki
szczypta soli
Na mus malinowy:
4 jajka
100g cukru
100g mąki
szczypta soli
Na mus malinowy:
300ml purée z malin
6 listków żelatyny
150g cukru
400ml śmietany kremówki
Na galaretkę malinową:
6 listków żelatyny
150g cukru
400ml śmietany kremówki
Na galaretkę malinową:
200ml purée z malin
4 listki żelatyny
Należy również przygotować 200g malin do przybrania torciku.
4 listki żelatyny
Należy również przygotować 200g malin do przybrania torciku.
Wykonanie
Do zrobienia ciasta można użyć albo gotowego purée z malin, albo samemu je przygotować.
Do otrzymania 500ml purée potrzeba około 750g malin. Maliny wystarczy zmiksować przy pomocy blendera a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i purée jest gotowe.
Do zrobienia ciasta można użyć albo gotowego purée z malin, albo samemu je przygotować.
Do otrzymania 500ml purée potrzeba około 750g malin. Maliny wystarczy zmiksować przy pomocy blendera a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i purée jest gotowe.
Ciasto:
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 200°C.
Oddzielić żółtka od białek.
Zmiksować żółtka z cukrem a
następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie
wmieszać do ciasta.
Ciasto wyłożyć do formy. My
użyliśmy okrągłej tortownicy o średnicy 25cm. Piec 10-12 minut. Po
upieczeniu studzić na kratce.
Mus malinowy:
Listki żelatyny namoczyć w letniej wodzie przez kilka minut, następnie odsączyć na sitku i odcisnąć z wody.
Podgrzać malinowe purée,
dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać cukier, zamieszać i
odstawić do wystygnięcia.
Ubić schłodzoną śmietanę na
sztywno i wmieszać do malinowego purée. Tak przygotowaną masę
wylać na spód ciasta. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aż do dokładnego
stężenia musu.
Galaretka malinowa:
Listki żelatyny namoczyć w letniej wodzie przez kilka minut, następnie odsączyć na sitku i odcisnąć z wody.
Podgrzać malinowe purée,
dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Następnie wylać galaretkę na
stężony mus malinowy i delikatnie poukładać na niej maliny. Odstawić do
stężenia do lodówki na minimum dwie godziny.
Smacznego!
Smacznego!
Wygląda przepysznie i na pewno równie dobrze smakuje. Nie wiedziałam że maliny mają tyle witamin! Zapraszam na mojego bloga na temat ćwiczeń Pilates.
OdpowiedzUsuńDziekujemy :)
OdpowiedzUsuń