wtorek, 30 lipca 2013

Torcik z malinami





Maliny... Smaczne i pełne witamin. Można konsumować je bez umiaru! Miękkie, soczyste, niskokaloryczne i bardzo dobre dla zdrowia. Zawierają przeciwutleniacze, potas, wapno, magnez i żelazo. Nie wspominając już o witaminie C i błonniku. Maliny są bogate w wodę, posiadają właściwości odświeżające i orzeźwiające.   

Dziś proponujemy delikatny torcik bardzo malinowy. Idealny na lato, ale i zimą z pewnością będzie smakował. Rozszedł się w mgnieniu oka, ale nie ma się co dziwić, ponieważ jest naprawdę bardzo, bardzo dobry.



***


Składniki

Na ciasto: 
4 jajka
100g cukru
100g mąki 
szczypta soli

Na mus malinowy: 
300ml purée z malin
6 listków żelatyny 
150g cukru 
400ml śmietany kremówki

Na galaretkę malinową: 
200ml purée z malin
4 listki żelatyny 

Należy również przygotować 200g malin do przybrania torciku.




Wykonanie

Do zrobienia ciasta można użyć albo gotowego purée z malin, albo samemu je przygotować. 

Do otrzymania 500ml purée potrzeba około 750g malin. Maliny wystarczy zmiksować przy pomocy blendera a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i purée jest gotowe.

Ciasto: 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.   

Oddzielić żółtka od białek. 

Zmiksować żółtka z cukrem a następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wyłożyć do formy. My użyliśmy okrągłej tortownicy o średnicy 25cm. Piec 10-12 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.


Mus malinowy: 
Listki żelatyny namoczyć w letniej wodzie przez kilka minut, następnie odsączyć na sitku i odcisnąć z wody.

Podgrzać malinowe purée, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać cukier, zamieszać i odstawić do wystygnięcia.

Ubić schłodzoną śmietanę na sztywno i wmieszać do malinowego purée. Tak przygotowaną masę wylać na spód ciasta. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aż do dokładnego stężenia musu.


Galaretka malinowa:
Listki żelatyny namoczyć w letniej wodzie przez kilka minut, następnie odsączyć na sitku i odcisnąć z wody.

Podgrzać malinowe purée, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Następnie wylać galaretkę na stężony mus malinowy i delikatnie poukładać na niej maliny. Odstawić do stężenia do lodówki na minimum dwie godziny. 

Smacznego!



Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie i na pewno równie dobrze smakuje. Nie wiedziałam że maliny mają tyle witamin! Zapraszam na mojego bloga na temat ćwiczeń Pilates.

    OdpowiedzUsuń