Bardzo dobre i oryginalne w smaku ciasto czekoladowe, na które przepis znaleźliśmy na stronie Domowych wypieków. Ciasto nie zawiera mąki - została ona zastąpiona zmielonymi sucharkami i migdałami. Tradycyjna nazwa tego wypieku to „Susannas Schweizer Schokoladenkuchen”.
Pomimo tego, że ciasto bardzo nam smakuje, to następnym razem użyjemy jednak więcej czekolady, albowiem dla nas mogłoby być ono jeszcze bardziej czekoladowe.
***
Składniki
250g drobno zmielonych migdałów
120g gorzkiej czekolady
150g masła
250g cukru
50g
sucharków
6 jajek
4 łyżki wody
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
cukier puder (do posypania ciasta)
Wykonanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180°C.
Sucharki drobno zmielić na proszek.
Połamać czekoladę i
rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Czekoladę
i kawę odstawić do ostudzenia.
W międzyczasie wymieszać sucharki z mączką migdałową.
Oddzielić żółtka od białek.
Zmiksować masło z żółtkami i z cukrem. Miksując, dodać
ostudzoną kawę i chłodną płynną czekoladę. Do masy wmieszać sucharki z migdałami,
zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodać do
ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do formy. My użyliśmy kwadratowej
tortownicy o wymiarach 24x24cm. Piec 50 minut. Po
upieczeniu studzić na kratce. Ciasto można posypać cukrem pudrem.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie czekoladowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńDzieki.
OdpowiedzUsuńCiasto jest naprawde bardzo dobre. Jak juz pisalismy zamierzamy nasteonym raze dodac wiecej czekolady. Mamy tez pomysl na modifikacje ciasta - kokos i biala czekolada.
Wygląda pysznie, a połączenie kokosa i czekolady to chyba jedno z moich ulubionych:)
Usuńwygląda apetycznie :) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-steki-wolowe-z-cytrusowej-marynaty/
OdpowiedzUsuń