poniedziałek, 15 lipca 2013

Mini keksy mocno cytrynowe




„Kiedy życie wręcza ci cytrynę, upiecz ciasto cytrynowe.”
Colleen Houck z książki "Klątwa Tygrysa"


Lekkie i puszyste mini keksy. Mocno maślane i mocno cytrynowe. Mięciutkie w środku. Idealne do kawy lub herbaty. 


 ***



Składniki (na 12 mini keksów)

Na ciasto: 
130g cukru
50g masła
130ml mleka
150g m
ąki
11g proszku do pieczenia
2 jajka
3 cytryny

Do nasączenia ciasta: 
pół cytryny

Na lukier: 
150g cukru pudru
pół cytryny



Wykonanie 


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

W misce połączyć masło z cukrem. W drugim naczyniu dokładnie wymieszać jajka z mlekiem, następnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia.  Połączyć zawartość obu naczyń.

Wycisnąć sok z trzech cytryn (wychodzi około 90ml soku) i dodać go do ciasta. Dokładnie wymieszać. 

Wylać ciasto do formy na mini keksy. Piec 30 minut, po 20 minutach przykryć formę folią aluminiową. Po upieczeniu przestudzić w formie przez 5 minut, następnie wyjąć i studzić na kratce.

W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miseczki. Wycisnąć sok z połówki cytryny (około 15ml), podgrzać i połączyć z cukrem pudrem. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby należy dodatkowo dodać cukier puder lub sok w celu uzyskania odpowiednej konsystencji. 

Ostudzone keksy nasączyć sokiem z połówki cytryny a następnie polukrować.

Smacznego.







Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. Takie mięciutkie i mocno cytrynowe - dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawde bardzo dobre. Najlepsze jednak w dniu pieczenia. Cytryne mozna zastapic limonka, wowczas nalezy podwoic proporcje limonki.

    Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na bardzo puszyste i mega pysznie!

    OdpowiedzUsuń