„Kiedy życie wręcza ci cytrynę, upiecz ciasto cytrynowe.”
Colleen Houck z książki "Klątwa Tygrysa"
Lekkie i puszyste mini keksy. Mocno maślane i mocno cytrynowe. Mięciutkie w środku. Idealne do kawy lub herbaty.
***
Składniki
(na 12 mini keksów)
Na ciasto:
130g cukru
50g masła
130ml mleka
150g mąki
130g cukru
50g masła
130ml mleka
150g mąki
11g proszku do pieczenia
2 jajka
3 cytryny
Do nasączenia ciasta:
3 cytryny
Do nasączenia ciasta:
pół cytryny
Na lukier:
Na lukier:
150g cukru pudru
pół cytryny
pół cytryny
Wykonanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
W misce połączyć masło z cukrem. W drugim naczyniu dokładnie wymieszać jajka z mlekiem, następnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć zawartość obu naczyń.
Wycisnąć sok z trzech cytryn (wychodzi około 90ml soku) i dodać go do ciasta. Dokładnie wymieszać.
Wylać ciasto do formy na mini keksy. Piec 30 minut, po 20 minutach przykryć formę folią aluminiową. Po upieczeniu przestudzić w formie przez 5 minut, następnie wyjąć i studzić na kratce.
W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miseczki. Wycisnąć sok z połówki cytryny (około 15ml), podgrzać i połączyć z cukrem pudrem. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby należy dodatkowo dodać cukier puder lub sok w celu uzyskania odpowiednej konsystencji.
Ostudzone keksy nasączyć sokiem z połówki cytryny a następnie polukrować.
Smacznego.
Takie mięciutkie i mocno cytrynowe - dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńNaprawde bardzo dobre. Najlepsze jednak w dniu pieczenia. Cytryne mozna zastapic limonka, wowczas nalezy podwoic proporcje limonki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy.
Wyglądają na bardzo puszyste i mega pysznie!
OdpowiedzUsuń