poniedziałek, 22 lipca 2013

Fondue burgundzkie (fondue bourguignonne)




W ostatnią sobotę gościliśmy u nas znajomych. Postanowiliśmy wypróbować nasz nowy zestaw do fondue. Zdecydowaliśmy się na mięsne fondue burgundzkie (fondue bourguignonne). Przygotowaliśmy pyszne mięso (300g mięsa wołowego i 200g piersi z kurczaka na 4 osoby), gotowane ziemniaki, sałatę z pomidorami i oczywiście rożnego rodzaju sosy do mięsa. 

Mięso należy pokroić na drobne kawałki. Tak przygotowane mięso nadziewamy na widelczyki do fondue i zanurzamy we wrzącym oleju. My użyliśmy oleju rzepakowego. Po kilku chwilach, mięso jest usmażone, soczyste i delikatne. Maczamy je następnie w sosach. U nas był to sos koktajlowy, sos z curry, sos z pieprzem, sos meksykański, sos tatarski i musztarda. 



Nasz zestaw do fondue to elektryczny zestaw marki Tefal – Fondue Ambiance. Jest on wyposażony w 8 widelczyków, w 4 miseczki na sosy oraz obrotową szklaną tacę. Biało-szary zestaw jest elegancki i bardzo ładnie prezentuje się na stole.

Garnek posiada antyadhezyjną powłoką wewnętrzną i zewnętrzną, można go myć w zmywarce. Jego uchwyty są izolowane, więc nie ma ryzyka poparzenia się w trakcie jego przenoszenia. Termostat jest regulowany. Moc zestawu to 800W.

Zestaw ten służy do rożnego rodzaju fondue – serowego, mięsnego, chińskiego, czekoladowego. 


Fondue wyszło bardzo dobre. Jesteśmy zadowoleni z naszego zakupu. Gorąco polecamy.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz