W ostatnią sobotę
gościliśmy u nas znajomych. Postanowiliśmy wypróbować nasz nowy zestaw do fondue. Zdecydowaliśmy
się na mięsne fondue burgundzkie (fondue bourguignonne). Przygotowaliśmy pyszne mięso (300g mięsa wołowego i 200g piersi z kurczaka na 4 osoby),
gotowane ziemniaki, sałatę z pomidorami i oczywiście rożnego rodzaju sosy do mięsa.
Mięso należy
pokroić na drobne kawałki. Tak przygotowane mięso nadziewamy na widelczyki do
fondue i zanurzamy we wrzącym oleju. My użyliśmy oleju rzepakowego. Po kilku chwilach, mięso jest usmażone, soczyste
i delikatne. Maczamy je następnie w sosach. U nas był to sos
koktajlowy, sos z curry, sos z pieprzem, sos meksykański, sos tatarski i
musztarda.
Nasz zestaw do
fondue to elektryczny zestaw marki Tefal – Fondue Ambiance. Jest on wyposażony w 8
widelczyków, w 4 miseczki na sosy oraz
obrotową szklaną tacę. Biało-szary zestaw jest elegancki i bardzo ładnie prezentuje się na stole.
Garnek posiada antyadhezyjną
powłoką wewnętrzną i zewnętrzną, można go myć w zmywarce. Jego uchwyty są
izolowane, więc nie ma ryzyka poparzenia się w trakcie jego przenoszenia.
Termostat jest regulowany. Moc zestawu to 800W.
Zestaw ten służy
do rożnego rodzaju fondue – serowego, mięsnego, chińskiego, czekoladowego.
Fondue wyszło
bardzo dobre. Jesteśmy zadowoleni z naszego zakupu. Gorąco polecamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz