wtorek, 23 lipca 2013

Szwajcarskie ciasto czekoladowe




Bardzo dobre i oryginalne w smaku ciasto czekoladowe, na które przepis znaleźliśmy na stronie Domowych wypieków.  Ciasto nie zawiera mąki - została ona zastąpiona zmielonymi sucharkami i migdałami. Tradycyjna nazwa tego wypieku to „Susannas Schweizer Schokoladenkuchen”.

Pomimo tego, że ciasto bardzo nam smakuje, to następnym razem użyjemy jednak więcej czekolady, albowiem dla nas mogłoby być ono jeszcze bardziej czekoladowe. 

***


Składniki

 

250g drobno zmielonych migdałów

120g gorzkiej czekolady

150g masła
250g cukru
50g sucharków
6 jajek
4 łyżki wody
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
cukier puder (do posypania ciasta)



Wykonanie 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.  

Sucharki drobno zmielić na proszek. 

Połamać czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Czekoladę i kawę odstawić do ostudzenia.

W międzyczasie wymieszać sucharki z mączką migdałową.

Oddzielić żółtka od białek. 

Zmiksować masło z żółtkami i z cukrem. Miksując, dodać ostudzoną kawę i chłodną płynną czekoladę. Do masy wmieszać sucharki z migdałami, zmiksować. 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. 

Ciasto wyłożyć do formy. My użyliśmy kwadratowej tortownicy o wymiarach 24x24cm. Piec 50 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego. 





Print Friendly and PDF

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie czekoladowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki.
    Ciasto jest naprawde bardzo dobre. Jak juz pisalismy zamierzamy nasteonym raze dodac wiecej czekolady. Mamy tez pomysl na modifikacje ciasta - kokos i biala czekolada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda pysznie, a połączenie kokosa i czekolady to chyba jedno z moich ulubionych:)

      Usuń
  3. wygląda apetycznie :) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-steki-wolowe-z-cytrusowej-marynaty/

    OdpowiedzUsuń