poniedziałek, 17 czerwca 2013

Muffiny z marcepanem



Przepyszne muffiny - lekkie, słodkie, puszyste no i ten marcepan. My zakochaliśmy się w nich od pierwszego kęsa.


***

Składniki (na 18 muffinek)

250g mąki
120g cukru
250g marcepanu
200ml mleka
40ml oleju
20g proszku do pieczenia
2 jajka
ewentualnie płatki migdałów do posypania





Wykonanie 


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Włożyć marcepan na minimum 30 minut do zamrażalnika, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Delikatnie połączyć zawartość obu naczyń a na końcu wmieszać straty marcepan.

Wyłożyć formę na babeczki papilotkami i wypełnić je ciastem do ¾ wysokości. Na koniec można je posypać płatkami migdałów. Piec 20 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.

Smacznego.






Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. ojj moja rodzinka by oszalała na punkcie tych babeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam marcepan, więc takie muffiny byłyby idealne dla mnie:-).
    Miłego tygodnia!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie. ;)
    Nominowałam Cię do liebster bloga. :) : http://nastolatkawkuchni.blogspot.com/2013/06/liebster-blog_28.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzieki :) Niebawem odpowiemy na pytania. Pozdrawiamy.

      Usuń
  4. smacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam marcepan! Muffinki z marcepanem- rewelacja!

    OdpowiedzUsuń