Przepyszne muffiny - lekkie, słodkie,
puszyste no i ten marcepan. My zakochaliśmy się w nich od pierwszego kęsa.
***
Składniki (na 18 muffinek)
250g mąki
120g cukru
250g marcepanu
200ml mleka
40ml oleju
20g proszku do pieczenia
2 jajka
ewentualnie płatki migdałów do
posypania
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Włożyć marcepan na minimum 30
minut do zamrażalnika, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W naczyniu wymieszać składniki
suche: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać
roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Delikatnie połączyć zawartość obu naczyń
a na końcu wmieszać straty marcepan.
Wyłożyć formę na babeczki
papilotkami i wypełnić je ciastem do ¾ wysokości. Na koniec można je posypać płatkami
migdałów. Piec 20
minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
Smacznego.
ojj moja rodzinka by oszalała na punkcie tych babeczek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marcepan, więc takie muffiny byłyby idealne dla mnie:-).
OdpowiedzUsuńMiłego tygodnia!:-)
Wyglądają przepysznie. ;)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do liebster bloga. :) : http://nastolatkawkuchni.blogspot.com/2013/06/liebster-blog_28.html
Wielkie dzieki :) Niebawem odpowiemy na pytania. Pozdrawiamy.
Usuńsmacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam marcepan! Muffinki z marcepanem- rewelacja!
OdpowiedzUsuńGorąco polecamy.
Usuń