sobota, 19 kwietnia 2014

Najlepsza babka cytrynowa





Wilgotna, mocno cytrynowa, słodziutka babka. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Najlepsza. 

Wesołych Świąt!

***



Składniki 

250g mąki
250g cukru 
200g masła
10g proszku do pieczenia 
4 jajka
3 cytryny 


Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. 

Oddzielić żółtka od białek. 

Wycisnąć sok z trzech cytryn (wychodzi około 120ml soku).  

W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu i ostudzić.

Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, zimne masło i sok z cytryn. Wszystko dokładnie zmiksować.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać do ciasta.  

Przygotować foremkę na babkę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć łyżką do foremki.

Piec 30-40 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i studzić na kratce.  

Po wystudzeniu, babkę polukrować.







Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)

    Zapraszam również do siebie: http://scritto-con-la-pasta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń