czwartek, 5 grudnia 2013

Drożdżówki z ananasami w syropie klonowym




Bardzo dobre, delikatne ciasto drożdżowe z ananasmi w syropie klonowym.  W sam raz na śniadanie lub podwieczorek. 

***

Składniki (na około 15 sztuk)

Na ciasto:
550g mąki  
60g cukru 
20g świeżych drożdży  
2jajka 
50g masła  
250ml mleka  
szczypta soli
cukier perlisty 
1 żółtko 

Na nadzienie: 
250g ananasów z puszki lub świeżych
40g syropu klonowego 
50g cukru pudru


Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. 

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (składniki na rozczyn odejmujemy ze składników na ciasto): rozkruszyć drożdże do miseczki, zasypać łyżką cukru i zalać łyżką ciepłego mleka (mleko nie może być gorące albowiem zbyt wysoka temperatura zabija drożdże). Wszystko dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodać łyżkę mąki i ponownie dokładnie wymieszać.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.

Po tym czasie w rondelku rozpuścić masło na małym ogniu. Do miski wsypać resztę mąki, cukier, sól oraz wbić jajka. Dodać wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Następnie wlać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką, pozostawić na godzinę do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotować nadzienie: wymieszać drobno pokrojone ananasy z syropem klonowym i z cukrem pudrem. Podsmażyć na rozgrzanej patelni przez kilka minut.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na placek.  Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Układać, stroną rozciętą,  na blaszce w sporych odstępach. Odstawić, przykryte ściereczką,  do wyrośnięcia na 20 minut. Kiedy lekko podrosną, za pomocą pędzelka posmarować żółtkiem zmieszanym z łyżką wody. Na koniec posypać  cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika i piec przez 20- 25 minut, aż się zezłocą. Po upieczeniu studzić na kratce.

Smacznego!!!!





Print Friendly and PDF

2 komentarze: