poniedziałek, 9 września 2013

Marmolada brzoskwiniowa





Pyszna marmolada z brzoskwiń. Idealna ze świeżym chlebem, w połączeniu z jogurtem naturalnym albo jako nadzienie do naleśników.  



 ***

 Składniki

1kg brzoskwiń
600g cukru




Wykonanie 
 
Brzoskwinie umyć, sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w małe kawałki, przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu aż owoce się rozgotują. Następnie zmiksować je blenderem, wsypać cukier, dokładnie wymieszać i gotować przez minimum 30 minut, co jakiś czas mieszając. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. 

Gorącą marmoladę przelać do słoików i bardzo dobrze zakręcić wieczko. Słoiki należy wcześniej wyparzyć – po ich dokładnym umyciu słoiki i zakrętki zalać wrzątkiem, następnie dokładnie wysuszyć.

Smacznego. 



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Mniam mniam.. już czuję jej smak i zapach :)
    Zapraszam serdecznie do mnie na kruche ciasto ze śliwkami i nie tylko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada pysznie :)


    Zapraszam do siebie na pyszne polędwiczki z figami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie. Uwielbiam dżemy, a u Ciebie przepisów jest całe mnóstwo. Zapraszam do nas na forum kobiet. Znajdziecie tam nie tylko przepisy, ale i dyskusje na różne kobiece tematy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Marmoladę kocham i na kanapki i do naleśników, czasem nawet z owocami i ryżem :) Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń