Bardzo dobre, delikatne ciasto drożdżowe z ananasmi w syropie klonowym. W sam raz na śniadanie lub podwieczorek.
***
Składniki (na około 15 sztuk)
Na ciasto:
550g mąki
60g cukru
20g świeżych
drożdży
2jajka
50g masła
250ml
mleka
szczypta soli
cukier perlisty
1 żółtko
Na nadzienie:
250g ananasów z
puszki lub świeżych
40g syropu
klonowego
50g cukru pudru
Piekarnik rozgrzać do
temperatury 180°C.
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (składniki na rozczyn odejmujemy
ze składników na ciasto): rozkruszyć drożdże do miseczki, zasypać łyżką cukru i zalać łyżką
ciepłego mleka (mleko nie może być gorące albowiem zbyt wysoka temperatura
zabija drożdże). Wszystko dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie
dodać łyżkę mąki i ponownie dokładnie wymieszać.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
Po tym czasie w rondelku rozpuścić masło
na małym ogniu. Do miski wsypać resztę mąki,
cukier, sól oraz wbić jajka. Dodać wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Następnie wlać
rozpuszczone masło i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Przykryć ściereczką, pozostawić na godzinę do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować
nadzienie: wymieszać drobno pokrojone ananasy z syropem klonowym i z cukrem
pudrem. Podsmażyć na rozgrzanej patelni przez kilka minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na
oprószony mąką blat i rozwałkować na placek. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę
i pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Układać, stroną rozciętą, na blaszce w sporych odstępach. Odstawić, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na 20 minut. Kiedy lekko podrosną, za pomocą pędzelka posmarować żółtkiem
zmieszanym z łyżką wody. Na koniec posypać cukrem perlistym. Wstawić do
piekarnika i piec przez 20- 25 minut, aż się zezłocą. Po upieczeniu studzić na kratce.
Smacznego!!!!
Takie egzotyczne smaki :)
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuń