poniedziałek, 11 listopada 2013

Ciasto migdałowe




Szybkie i bardzo proste ciasto. Bardzo, bardzo migdałowe. Prawdziwy skarb dla miłośników migdałów lub marcepanu.

Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne i rozpływa się w ustach. Po prostu pycha.





 ***

Składniki 

100 masła
200g cukru
200g drobno zmielonych migdałów
4 jajka




Wykonanie 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. 

W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu. 

Wymieszać jajka z cukrem, następnie wlać masło, dodać zmielone migdały i dokładnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć do formy. My użyliśmy okrągłej tortownicy o średnicy 10cm. Wyszły nam trzy ciasta. 

Piec 25-30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.

Smacznego.





Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. Jakie żółciutkie :) prezentuje się pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda, bardzo ładny kolor ma:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubimy takie wilgotne i puszyste ciasta:) To zapewne by zniknęło w kilka chwil:)

    OdpowiedzUsuń