płat ciasta francuskiego(około 250g)
2 jabłka
25g cukru
cynamon (według uznania)
żółtko
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury
210°C.
Jabłka obrać, usunąć gniazda,
pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier, cynamon i dokładnie
wymieszać. Podgrzać na małym ogniu przez kilka minut, aż jabłka zmiękną.
Ciasto francuskie podzielić na kwadraty.
Na każdy kawałek nałożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi każdego z kwadratów złożyć
na pół, po przekątnej, tak aby utworzyły trójkąty. Dokładnie zlepiać ciasto,
boki lekko zawinąć i docisnąć widelcem.
Za pomocą pędzelka
posmarować wierzch trójkątów żółtkiem zmieszanym z łyżką wody i układać je na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika i
piec przez około 10 - 15 minut, aż ciasto się zazłoci.
Po ostudzeniu, trójkąty można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować (przepis na lukier znajdziecie tutaj).
cudo ! uwielbiam jabłka w ciescie francuskim !
OdpowiedzUsuńzjadłabym sobie takiego:)
OdpowiedzUsuńymmy jak to slicznie podałaś, bardzo klasyczne rogaliki :) obserwuję, moze i Ty zechcesz, zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuń