środa, 9 października 2013

Francuskie trójkąty z jabłkami





Składniki (na 4 sztuki)

płat ciasta francuskiego(około 250g)
2 jabłka
25g cukru
cynamon (według uznania)
żółtko


Wykonanie 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 210°C.

Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier, cynamon i dokładnie wymieszać. Podgrzać na małym ogniu przez kilka minut, aż jabłka zmiękną. 

Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi każdego z kwadratów złożyć na pół, po przekątnej, tak aby utworzyły trójkąty. Dokładnie zlepiać ciasto, boki lekko zawinąć i docisnąć widelcem. 

Za pomocą pędzelka posmarować wierzch trójkątów żółtkiem zmieszanym z łyżką wody i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika i piec przez około 10 - 15 minut, aż ciasto się zazłoci.

Po ostudzeniu, trójkąty można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować (przepis na lukier znajdziecie tutaj).





Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. cudo ! uwielbiam jabłka w ciescie francuskim !

    OdpowiedzUsuń
  2. ymmy jak to slicznie podałaś, bardzo klasyczne rogaliki :) obserwuję, moze i Ty zechcesz, zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń