poniedziałek, 16 grudnia 2013

Milanais, Mailänderli


Ulubione i typowe świąteczne ciasteczka w Szwajcarii.  Nie pochodzą one z Mediolanu mimo tego, co sugeruje ich nazwa. Ich początki sięgają osiemnastego wieku. Obecnie można znaleźć przepisy na wiele wariantów.

Kruche i wyjątkowo aromatyczne. Delikatnie maślane i z lekką cytrusową nutą.



***


Składniki
 

250 g cukru
250 g masła                                                                                

500g mąki                                                                         
2 jajka                                                                                             
1 żółtko 
szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
 


Wykananie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. 

W misce dokładnie utrzeć miękkie masło z cukrem. Dodać sól, jajka, mąkę, otartą skórkę z cytryny i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i na godzinę odstawić do lodówki.

Po tym czasie, na posypanej mąka stolnicy, rozwałkować ciasto na grubość 7-8mm. Foremkami wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Tak przygotowane ciasteczka  odstawić  do lodówki na około 15 minut - dzięki temu ciasteczka nie odkształcą się podczas pieczenia. 

Przed samym pieczeniem, za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasteczek żółtkiem zmieszanym z łyżką wody.

Piec 9-11 minut.

Po upieczeniu studzić na kratce.

Po wystudzeniu, ciasteczka można polukrować.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz