Ulubione i typowe świąteczne ciasteczka w Szwajcarii. Nie pochodzą one z Mediolanu mimo tego, co sugeruje ich nazwa. Ich początki sięgają osiemnastego wieku. Obecnie można znaleźć przepisy na wiele wariantów.
Kruche i wyjątkowo aromatyczne. Delikatnie maślane i z lekką cytrusową nutą.
***
Składniki
250 g cukru
250 g masła
500g mąki
2 jajka
1 żółtko
szczypta soliotarta skórka z 1 cytryny
Wykananie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
W misce dokładnie utrzeć miękkie
masło z cukrem. Dodać sól, jajka, mąkę, otartą skórkę z cytryny i wyrobić ciasto.
Zawinąć w folię i na godzinę odstawić do lodówki.
Po tym czasie, na posypanej mąka stolnicy,
rozwałkować ciasto na grubość 7-8mm. Foremkami wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka odstawić do lodówki na około
15 minut - dzięki temu ciasteczka nie odkształcą się podczas pieczenia.
Przed
samym pieczeniem, za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasteczek żółtkiem
zmieszanym z łyżką wody.
Piec 9-11 minut.
Po upieczeniu studzić na kratce.
Po wystudzeniu, ciasteczka można polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz