czwartek, 19 grudnia 2013

Pierniczki nadziewane




Lukrowane pierniczki z ulubionym nadzieniem. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Można je jeść od razu po upieczeniu. Są miękkie, pachnące świetami, rozpływają się w ustach.  Gorąco polecamy.


***


Składniki (na około 30 sztuk w zależności od wielkości foremki)

Na ciasto:
1 jajko
85g cukru pudru
425g m
ąki
30g masła
80ml wody
10g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
180g miodu

Na nadzienie:  
powidła, dżem, marmolada, marcepan...



Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki wymieszać i zagnieść z nich ciasto. Oderwać kawałek ciasta i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 2-3mm. Następnie powycinać foremką lub szklanką placki (placki powinny być większe niż foremka, którą użyjecie do wykrawania  pierniczków; my wybraliśmy na pierniczki foremkę w kształcie serca).

Na środku każdego placuszka położyć łyżeczkę dowolnego nadzienia, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i powykrawać pierniczki.
  
Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez około 15 minut.

Po upieczeniu studzić na kratce.

Po wystudzeniu, pierniczki polukrować (przepis na lukier znajdziecie tutaj).

Smacznego!!!






Print Friendly and PDF

5 komentarzy:

  1. W tym roku też oprócz pierniczków tylko z lukrem zrobiłam też te puszyste, nadziewane, wyglądają bardzo podobnie do Twoich, przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na święta jak znalazł, wyglądają bajecznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyśmienite pierniczki :-)
    zapraszam również do mnie :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pozdrawiam Ciebie z Królestwa Syneloi życząc radosnej twórczości przez najbliższe tysiąc lat.

    OdpowiedzUsuń