poniedziałek, 16 września 2013

Morelowe ciasto z migdałową nutą





Puszyste,  lekkie i bardzo smaczne ciasto, w sam raz do kawy, herbaty lub szklanki mleka.  

Proste i szybkie w przygotowaniu.  Jak tylko mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego to właśnie robimy to ciasto.   

Ciasto jest dość gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Zachowuje świeżość przez kilka dni.  


Gorąco polecamy.




***



Składniki 

400g moreli
240 g cukru
240 g masła
240 g m
ąki 
4 jajka 
11g proszku do pieczenia
50g płatków migdałów
cukier puder do oprószenia



Wykonanie 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. 

Morele umyć, sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kawałki. 

W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu. 

Zmiksować jajka z cukrem,  następnie wlać masło, dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Płatki migdałów delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wyłożyć do formy (my użyliśmy kwadratowej tortownicy o wymiarach 24x24cm). Na wierzch rozłożyć morele.

Piec 35 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Wystudzone ciasto  posypać cukrem pudrem.

Smacznego.




Print Friendly and PDF

1 komentarz: