Puszyste, lekkie i bardzo smaczne ciasto, w sam raz do
kawy, herbaty lub szklanki mleka.
Proste
i szybkie w przygotowaniu. Jak tylko mamy
ochotę na coś słodkiego i szybkiego to właśnie robimy to ciasto.
Ciasto jest dość gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Zachowuje świeżość przez kilka dni.
Ciasto jest dość gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Zachowuje świeżość przez kilka dni.
Gorąco polecamy.
***
Składniki
400g moreli
240 g cukru
240 g masła
240 g mąki
4 jajka
11g proszku do pieczenia
50g płatków migdałów
cukier puder do oprószenia
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Morele umyć, sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kawałki.
W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu.
Zmiksować jajka z cukrem, następnie wlać masło, dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Płatki migdałów delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wyłożyć do formy (my użyliśmy kwadratowej tortownicy o wymiarach 24x24cm). Na wierzch rozłożyć
morele.
Piec 35 minut. Po
upieczeniu studzić na kratce. Wystudzone ciasto posypać cukrem
pudrem.
Takie ciacha lubię, szybkie i pyszne :))
OdpowiedzUsuń